Karácsonyi Piramis-koncert - De hova tűnt Som Lajos?

2006.12.27. 21:14

Tizennégy év után ismét koncertezett a Piramis. A hetvenes évek sztár-rockzenekarának tagjain persze nyomot hagytak az évek, kin jobban, kin kevésbé. Révész, a Kölyök például egy tízest simán letagadhatna a több mint ötvenből, de azt már régóta tudjuk, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan. Som Lajos viszont lehet hogy nem. Helyszíni riport a budapesti karácsonyi koncertről.

December 26-án este megtelt a budapesti Sportaréna, ahogy az várható volt már hetekkel ezelőtt is, nemhiába hirdettek másnapra még egy koncertet. A közönség legalább annyit pocakosodott, mint a zenészek, de a csápolás ugyanúgy megy, mint régen.

Révész Sándor

A színpadkép passzol a nagy visszatéréshez: óriási piramist formáznak a kivetítők, a nyitótáncot lenge ruhás hastáncosnők lejtik, hozzájuk csatlakozik Révész Sándor is, hasonló stílusú mellényben, alatta semmi – talán a csajok kedvéért, hiszen akinek ennyi idősen ilyen mellkasa van, az ne is nagyon takargassa.

Sorra előkerülnek a többiek is, az első szám alatt az is rájön, hogy ha valami, hát akkor ez rockzene, aki eddig a nyálasabbjához sorolta a csapatot. Oké, le a gonoszkodással, a koncert valójában a rajongókhoz szólt, rajongók pedig vannak, mert van valami ebben a zenekarban, hogy ennyi ember imádja, annak ellenére, hogy már annyi ideje nem működik, amennyi után a működő zenekarok is veteránnak számítanak.

Pinyó - Gallai

Igaz, ez a működés-nem-működés dolog épp most látszik megváltozni, hiszen Révész a minap azt nyilatkozta, lesz folytatás, tavasszal vagy nyár elején megjelenhet az új Piramis-album. „Több hónap intenzív közös munkán vagyunk túl, napi 4-5 órát próbálunk. (…) Kezd kialakulni az atmoszféra, az új hangzás. Mivel a Piramis 5 tagjából 4 potenciális zeneszerző, saját erőforrásokból tudunk dolgozni. Mindenkinek vannak új ötletei, amiket megmutatunk egymásnak. Ez a folyamat éppúgy működik, mint régen: valakinek van egy gondolata, előadja, a többiek meg hozzáteszik a magukét” – mondta novemberben az énekes, és… Hát úgy legyen. De.

Vissza a koncertre. Néhány szám után ugyanis történik valami. Som Lajos letészi a lantot, pardon, a basszgitárt, és lemegy a színpadról. Mások inkább úgy látják, Som Lajos földhözbassza a gitárt, elhúz a ’csába, a hangszer fekvéséért egy road avatkozik közbe jobbító szándékkal. Hogy valami nincs rendben a Piramis-tagok között, az érezhető abból is, hogy a fiatal basszusgitáros, Paróczai Attila végig a színpadon van, a koncert 80 százalékában ő játszik Som helyett, egész nyilvánvaló, hogy nem az utolsó pillanatban ugrott be. Révész később mond valami olyasmit is, hogy Attila ezután is velük fog játszani.

Piramis koncert


A színpadon történő végigrohanás egy nagy lendülettel mindig jól mutat egy rock-koncerten, az egy olyan jó dinamikus dolog, Révésznek viszont nem úgy jön össze, ahogy elképzelte: csak azt látjuk, hogy a következő pillanatban már Závodi Janó lábai előtt hever, aztán erősen sántítva megy vissza középre. Nemsoká be is mondja, jó eséllyel Achilles-ín szakadást szenvedett.

Som Lajos

Sorra nyomják a nagy számokat: Szállj fel magasra (már csak azért is szeretjük, mert Gallai Péter is énekel benne), Gyere közelebb, Csak rövid idő, Ajándék, Őszintén akarok élni… Hiányolom viszont a Gyere, szoríts erősen-t, de aztán arra gondolok, biztos a ráadásra tartogatják. A közönségnek minden bejön, az állóhelyesek elől őrjöngnek rendesen. Jól nyomják, na. Som sehol, viszont feltűnik Horváth Attila szövegíró, akit nagy üdvrivalgás fogad. (Ahogy meg is jegyzik, S. Nagy István is ott lehetne, hiszen ő is írt szövegeket a Piramisnak. Nocsak.)

Az utolsó előtti szám a Kívánj igazi ünnepet, amihez egy női vonósnégyes, a Corvinus Kvartett is csatlakozik. A kivetítőkön hópelyhek, karácsonyi fények, igazi ünnepi hangulat. Időközben Pinyó (Köves Miklós) visszahívja Som Lajost, így a finálét jelentő A becsülethez már teljes létszámmal van jelen a csapat.

Závodi János

Néhány taktus erejéig mindegyik Piramis-tag kedvenc számából játszanak, van Cream meg Led Zeppelin, köszönjük, sziasztok.

Ráadás nincs. Döbbent csend, aztán mindenki szedelőzködik. A kijáratnál a családostul érkezett Orbán Viktor oszt autogramot, miközben a hangosbemondó felhívja figyelmünket, hogy a koncert véget ért.

De hova tűnt Som Lajos?


Közelképek: Bakos Ferenc (a fotók a zenekar egyik koncert előtti sajtótájékoztóján készültek)
Koncertkép: piramis.hu
.