Berzsenyi Színház: Humorterápia

2007.02.23. 11:19

Átadták a Hemóban a Berzsenyi Színház új nagytermét, amely eseményt egy kabarédarabbal ünnepelte a társulat és a közönség.

A Hemo épületébe színházakat álmodni még pótmegoldásnak is szegényes elképzelés volt, és ami még nagyobb baj: gyakorlatilag elzárták az útját egy egészségesebb megoldásnak.

Az sem szerencsés, hogy a krónikus színházínséggel rendelkező megyeszékhelyen annyi színházi kezdeményezés van, hogy nemcsak az átlagemberek, de a kultúra iránt elkötelezettek számára is gondot okoz az események és társulatok követése, miközben az erők egyesítése helyett láthatóan az erők szétforgácsolása történik.

Berzsenyi Színház: Humorterápia


Persze erről legkevésbé a színházi társulatok tehetnek, amelyek a roppant szűkös anyagiakat a lelkesedéssel, kreativitással és munkával igyekeznek pótolni.

Legmostohább helyzetben – ha érdemes bárminemű fokozatokat felállítani – valószínűleg a tavaly ősszel indult Berzsenyi Színház van, amely nem kap állami támogatást. Létének alapja a főiskola színházművészeti tanszéke, motorja a budapesti ReWaPro Kft-vel kötött megállapodás, amely mind a professzionális színészeket, mind a művészeti tőkét biztosítja. A színház feltétlen érdeme, hogy a működéséhez szükséges anyagi javakat támogatásokból – intézményektől, cégektől, magánemberektől – szedi össze. Mint egy hét eleji sajtótájékoztatón kiderült: 40 támogatójuk van.

A társulat szerda este vette birtokába a Hemo nagytermét, és az esemény kapcsán zajlott a Humorterápia című kabaré-összeállítás bemutatója.

Berzsenyi Színház: Humorterápia


Az épület hideg-rideg falainak hangulatát igyekeztek oldani az ingyenpezsgők, az asztalokra elhelyezett fényképek a társulat tagjairól és a kivetítőn futó információk. Az érdeklődők nagyjából háromnegyedéig töltötték meg a nagytermet, többségük fiatal, közöttük és mellettük láthatóan sok tiszteletjegyes érkezett a főiskola környékéről is.

A korábbi és mai szerzők klasszikus kabaréstílusban íródott jeleneteire építkező darab (lásd a plakátrészletet) két ellentétes félidőből állt. Az első felvonás meglehetősen statikus, görcsös, helyenként unalmas szakaszai után a második részben fordult a kocka. Mintha csak egy gát szakadt volna fel a színészekben és a közönségben egyaránt.

Berzsenyi Színház: Humorterápia


Az első részben is jól teljesítő női szereplők (Arató Réka és Beck Nóra) mellett végre a férfiak (Gerendás Péter, Regős Róbert, Tuza Ritter Bálint) is magukra találtak, így az utolsó jeleneteknél a korábban meglehetős visszafogottságot mutató közönség már dőlt a röhögéstől, és vastapssal jutalmazta a színészeket, melyek között a kisebb szerepekben ott voltak a főiskola színinövendékei is.

Berzsenyi Színház: Humorterápia


Roppant rögös és roppant hosszú úton indult el a Berzsenyi Színház, de a produkció hátterében húzódó művészeti és gyakorlati hozzáállás mindenképpen becsülendő. A Humorterápiával pedig a hosszú útból is fogyott egy jó darab.

A társulatra később valószínűleg visszatérünk egy terjedelmesebb írásban, most csak annyit, hogy a Berzsenyi Színháznak már most elég sok vidéki meghívása van, a Humorterápiát pedig bemutatják a József Attila Művelődési Központban is.

Berzsenyi Színház: Humorterápia


A színházzal a Hemón kívül a Savaria Karneválon is találkozunk majd: erre az alkalomra egy antik és egy középkori témájú darabot állítanak színpadra.

Regős Róbert színházigazgató ígazgató levele a kritikára és további képek az előadásról.
.