Őrség: Túraajánlatunk

2003.05.24. 12:28

Magyarország legnyugatibb tájegysége túlságosan is mesebeli ahhoz, hogy egy villámlátogatással letudható lenne. Túraajánlatunkat inkább kedvcsinálónak szánjuk az Őrséghez.

Az Őrség különleges földrajzi és kulturális helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy három idegen ország fővárosához (Bécs, Zágráb, Ljubljana) is közelebb van, mint Budapesthez. Történelméről annyit mindenképpen illik tudni, hogy az államalapítás után magyar és egyéb népcsoportokat telepítettek ide, akik feladatuknak a határ őrzését kapták. Közvetlenül a király alá tartoztak, cserébe kiváltságokat élveztek. Bár ezeket a történelem során elveszítették, a különállás eszménye nagyon sokáig – talán máig - megmaradt a lelkekben.

A Vadása-tó

Az, hogy mi is tartozik földrajzilag az Őrséghez, vitatott, de talán nem is annyira fontos. A helyszínen úgyis rá fogunk érezni a tájegység jellegzetes, semmi sem összetéveszthető zamatára, hangulatára.

Legtöbben Szombathelyről vagy a 8-as főútról érkeznek. Ez esetben azt javasoljuk, hogy Körmend előtt célozzák meg a 86-os, Zalalövő felé vivő utat. Ott forduljanak Őriszentpéter irányába, s néhány kilométer után már helyben is vagyunk. Itt, Hegyhátszenjakab határában találjuk az Őrség, s egész Vas megye egyik legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Vadása-tavat. Nyáron mindenképpen érdemes megmártózni benne, az év egyéb szakában körbejárni. Az infrastruktúra közepes, de a hétvégéket leszámítva kárpótol a nyugalom. A falu egyébként tele van szállással, a hely egy nyári vakáció főhadiszállásának kiváló. Fizető vendégszobákban amúgy az Őrség minden falva erős.

Pankasz - Harangláb

Innen néhány kilométer a következő kötelező megálló, Pankasz. Egy keresztutcán, egy dombon találjuk a falu híres védjegyét, az 1754-ben állított szoknyás haranglábat. Belépő vagy őr nincs, lazán odasétálhatunk, de a csábító harangozástól tekintsünk el, mert – ahogy erre egy kis tábla is felhívja a figyelmet – a szerkezet nagyon nem erre a célra van: lélekharang. Inkább ácsorogjunk kicsit az ősi tölgyfa gerendázat és a zsúptető alatt.

Őrségi út

Miközben továbbmegyünk Őriszentpéter irányába, egyre zöldebb a táj, egyre több az égbetörő fenyő, az összefüggő erdő. Nem véletlen. Rendkívül magas az éves csapadékmennyiség (900-1000 mm), és a többi tájegységünkhöz képest a hőmérséklet kiegyensúlyozott. A szemnek idő kell, míg megszokja a látványt. De a tájon kívül más is van itt. Nagyrákosnál érdemes lassítani, sőt megállni. Itt megy el a néhány éve átadott magyar-szlovén vasútvonal, ami önmagában még nem annyira érdekes, ám az 1400 méteres völgyhíd már annál inkább. Még a szigorúan humán-agyúak is tisztelettel és csodálattal szemlélik a mérnöki teljesítmény ezen megnyilvánulását.

Őriszentpéter - Szent Péter-templom

Őriszentpéter a térség fővárosa. Itt csodálatosan megfigyelhető a térség falvaira jellemző, úgynevezett szeres településszerkezet. A házak nem utcákba, hanem elszórva, domboldalakra vannak építve. Eredetileg nagycsaládok laktak együtt. Így lehetséges, hogy a mindössze 1200 lakosú Őriszentpéter – a maga kilenc szerével - meghökkentően nagy területet borít be, olyannyira, hogy a szerek között komoly gyalogtúrákat lehet nyélbe ütni. A falu önmagában is kellemes hely a szemlélődésre, de ha már ott vagyunk, javasoljuk felkeresni a művelődési ház néprajz kiállítását, a református és a katolikus templomot. A település ez utóbbiról, a román kori Szent Péter-templomról kapta a nevét. A Templomszeren megtalálható épület gyönyörűséges bélletes kapuval dicsekedhet, s különleges hangulata van a szentélyben és hajóban levő 17. században készült biblia idézeteknek. A templom mögötti fák között megbúvó mészégető sajnos teljesen lepangott, nem is érdemes keresni.

Szalafő - Pityerszer

A szeres települések leginkább érintetlen formában Szalafőn tekinthetők meg. Itt, a Pityerszeren találjuk a Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményt, amely nem más, mint a hajdani szer egyik épen megőrzött része. Három lakóházat találunk itt, a hozzájuk tartozó melléképülettel. Betekinthetünk az eredeti bútorokkal berendezett szobákba, konyhákba, magunk elé képzelhetjük itt őseink életmódját. Mivel ez egy múzeum, belépőt kell vennünk. (Felnőttjegy: 400, diák 200. A téli hónapokban zárva van.) A pénztárnál – a bizsuk mellett – találunk szakirodalmat, mi is ez egész pontosan.

Velemér - templom

Innen picivel odébb, az Őrség déli csücskében fekszik egy piciny, néhányszáz lakosú falu: Velemér. A kötelező megállók kategóriájába tartozik. A falun kívül levő 13.századi aprócska katolikus templom, pontosabban azok freskói ugyanis világhírűek. Elkövetőjük Aquila János, aki valamikor 1378 körül festette a bibliai jelenetekkel, evangélistákkal, szentekkel és szimbólumokkal zsúfolt falakat. Sajnos az évszázadok alatt megkoptak a színek, de a maradék még így is kellőképpen borzongató. Egyéb furcsa kultúrelméleti gondolataink is születhetnek, ha a néhány padra, a gyülekezet hajdani lélekszámára és az épületbe fektetett hihetetlen fizikai és szellemi energiákra gondolunk.

Mondanunk is felesleges: a lista korántsem teljes, ráadásul erősen szubjektív. Az Őrség nem ennyi, még csak nem is kétszer ennyi: hetek, hónapok kellenek a valódi felfedezéshez. De kezdetnek, kedvcsinálónak – bízunk benne- megteszi.

.