Egy magyarszerető olasz kövei a Szombathelyi Képtárban

2007.07.02. 19:14

Első látásra alaposan meghökken a látogató Rocco Turi kiállításán. A derék olasz kis Fiatjával hatszor fordult, 2,5 tonna követ hozott szülőföldjéről, hogy aztán a képtárban fellógatva és egyéb alakzatokban tárja elénk őket. A kiállítás marketingje is szokatlan: szombathelyi szórakozóhelyeken cukrot osztogatnak.

A július 3-án, kedden nyíló Rocco Turi-kiállítás kapcsán a képtárban egy sajtótájékoztató zajlott, hogy a média képviselői – akik zöme látható lelkesedéssel mászkált a művek között – képben legyenek a meglehetősen rendhagyó kiállítás kapcsán.

Rocco Turi


Az eseményen személyesen is jelen levő alkotó bemutatását Kozma Gábor újságíró vállalta magára. Megtudtuk, hogy Rocco Turi 25 éve jár Magyarországra rendszeresen, szereti a magyarokat, itt tölti tudományos és szabadidejét, és a szombathelyi szál sem hiányzik életéből, mivel a Savaria Nyári Urbanisztikai Szabadegyetem egyik alapembere.

A dél-olasz Calabriában él, egy ottani egyetemen tanít, építészettel, urbanisztikával, falukutatással foglalkozik, emellett több nagy újságnak tudósítója, nevéhez számos könyv és tanulmány fűződik.

Rocco Turi


Mindezek mellett foglakozik képzőművészettel, és ennek a képzőművészeti vonalnak a része a mostani szombathelyi kőkiállítás, aminek az alapanyaga a Jón és az Adriai-tenger partjáról érkezett.

Gálig Zoltán, a képtár igazgatója elmondta: nem mindennapos dolog, hogy egy múzeum öt éven belül kiállítást rendez valakinek, mint tette a képtár Rocco Turi esetében. A korábbi sikeres kiállítás tekinthető felvezetésének is, mivel a mostani teljesebb, egy komplett mitológiát mond el. Ez a mitológia a kőnek és a víznek a világa, gondolkodásmódja a mediterrán tengerpartot tükrözi, egészen a falakra helyezett képek hullámvonaláig.

A művek gondolatisági végigköveti a kő évmilliárdos útját, felhasználva olyan ősi jelképeket, mint a tengeri kígyó, egészen a New York-i ikertornyokra való utalásig.

Rocco Turi


Az installációk leglátványosabb része az úgynevezett függőkövek, amely a mennyezetről lógatva hökkentik meg a látogatót. Ezekről a lyukas kavicsokról megtudtuk, egy ritka természeti jelenség melléktermékei, és hogy Rocco Turi személyesen gyűjtötte őket, nem kis munkával és nem kevés idő alatt.

Az is figyelemre méltó, hogy az olasz maga hozta el őket a kis Fiatján Dél-Olaszországból, vagy hatot fordulva, és ugyanilyen módon fogja majd hazavinni őket.

Rocco Turi


Nemcsak a kiállítás rendhagyó, hanem a marketingje is. A művész Olaszországból előre gyártott, a tárlatot magyar nyelven reklámozó zacskós kávéscukorral érkezett, amellyel a megszórják a szombathelyi szórakozóhelyeket. Később az üres zacskókkal egy Turi-festményt lehet nyerni.

„Édes élet Olaszországból” – kommentálta a cukros-reklámot Gálig Zoltán.

Rocco Turi


Rocco Turi elmondta: Magyarország számára mindig a béke és a barátság helyszíne volt, mi több, könnyen lehet, az ő gyökerei is ide nyúlnak vissza egy régi és bonyolult magyar-török-olasz kapcsolatrendszer miatt. Talán erre utal a neve is.

Műveivel kapcsolatban elmondta: a kő őselem, amely az embereket egyesíti az ősi gyökerekkel, és melyet önmagában is szeretjük nézni, mert esztétikai értéke van, ahogy a tengernek is.

A kiállításnak része egy emberi tragédiát felidéző installáció is, amely a kő rossz használatát tárja elénk: egy olasz autópályán három lányt halt meg, mivel egy felüljáróról fiatalok kővel megdobták az autót.

A kiállítás augusztus 15-ig látogatható. Belépőjegy 600 forint, diákoknak 300 forint.

Rocco Turi weboldala Stoning.it
.