Rivörszájd

2003.08.12. 10:25

A szombathelyi folyópartok szépsége akkor domborodik ki igazán, amikor alacsony a vízállás. Csábító hordalékok, nájlon, bringakerekek, dzsungel. Igazi beach-hangulat, avagy a nagy folyóbejárásunk tapasztalatai.

Rivörszájd

A messze Budapesten pálmafás tengerpartot ügyködtek össze a fővárosi úri népek. Szombathelyt két folyócska szeli át, mindkettőnek van partja is, ám a vízparti hangulat mégsem olyan felhőtlen pálmafás. Különösen nem az ilyen vízhiányos időszakokban, amikor a jótékony habok nem takarnak. Sajnos, nem újdonság. A megyeszékhelyen immár megszokott jelenség, hogy nyár közepén menetrend szerinti pontossággal kínos esztétikai látvánnyá válnak a folyópartok. Amikor pont nekik kellene a város legvonzóbb helyszíneinek lenniük, hogy irigylésre méltó karaktert adjanak a városnak, no meg egyszerűen csak jó legyen letelepedni melléjük.

Most a letelepedés nagyon nem megy. Hogy a városon kívül mi van, ha nem is mindegy, de legalább nem látszik. Ami viszont belül van, az felettébb zsenánt, a város legjelesebb rendezvénye, a Savaria Karnevál előtt meg különösen az.

Gyöngyös, zacskóval

A Gyöngyös belvárosi belső folyása, a kórháztól a Borostyánkő áruházig elsősorban a műanyag felhozatalban erős, Smatch-táskák, flakonok, nájlon zsákok színesítik a szerencsétlen medret, amely nélkülük is elég randa lenne az alacsony vízszint miatt hangsúlyossá váló hordalékok és iszap miatt. Valószínűleg korábban nyírhatták a partot, ám közben a növények (mit növények, gazok, ne szépítsük!) ismét fejlődésnek indultak, furcsa belvárosi hangulatba ringatva az arra sétálókat.

A Gyöngyös a Gayer-parknál

A Gayer-park és a Közlekedési park melletti folyásnál radikálisan megváltozik a táj. A gazok maradnak, sőt!, de a műanyagot felváltja a műszaki jelleg. Egy közepes méretű gumicentert fel lehetne szerelni a vízből kiemelkedő bringa és autó külsőkből. Emellett fazekak, polcok, bizonytalan rendeltetésű fémtárgyak. Legrendezettebbnek még a – kissé már kijjebb eső - Négyesi út környéke tűnik, habár erős a gyanúnk, hogy ebben az itt lakók keze is bent van.

Perint-csendélet, ággyal

Kissé félve megyünk át egy Perint-szemlére, mondván, mi lehet ott, ha a belvárosban ez van. Nos, a Perint közel sem olyan szennyezett, mint a Gyöngyös. De az okok nem adnak sok örömet az ujjongásra. Tudniillik annyira benőtte a dzsumbuj, hogy simán le lehetne forgatni az Apokalipszis most remake változatát, így nem lehet szemetelni bele. Egy átlagember nem küzdi át magát 10 méter vadszeder-csalán-parlagfű akadályon, hogy belehajítson egy kukát vagy egy babakocsironcsot. Igaz, egy komplett ágyat azért láttunk a Sorok utcai szakaszban, és egy szebb napokat megért kerékpárt jóval feljebb, az oladi hídnál, de ezek nem általánosak.

Kis-Balaton a Perinten

Az viszont igen, hogy az Interspar és az új oladi körgyűrű közötti jó néhány kilométeren keresztül a meder gyakorlatilag teljesen megközelítetlen, nemhogy sétálni nem lehet a partján, de látni is alig lehet az embermagasságú gaztól. A legérdekesebb helyzet a főiskola és a Hali-pálya között alakult ki, ahol a vízhiány és burjánzó vegetáció egy Kis-Balaton-szerű képződményt hozott létre, összenőtt partokkal, állóvízzel, náddal, buzogánnyal, egyéb sok érdekes dologgal, ahova a biológiatanároknak érdemes kihozni az osztályt. Előnye, hogy a belvárostól csak 10 perc séta.

Lehangoló, hogy mennyire nem tudunk mit kezdeni ezzel a két szerencsétlen vízfolyással. Mintha mostoha gyerekként útban lennének, pedig ha szeretettel bánnánk velük, egészen biztos meghálálnák. Hazudik, aki azt mondja, ez főleg pénzkérdés.


.