Halpiacok bődületes kínálata

2007.07.09. 00:14

Mindig van egy kedvenc halételem. Most a homárért vagyok megbolondulva, vanília szószban sütöm meg.

Legyen az serpenyőben sült halibut vagy kemencében sült homár, minden esetben süsd magas hőfokon! Hideg serpenyőben leragad, langyos sütőben pedig kiszárad. Egész homárt forrásban lévő vízben négy percig kell főzni. A vizet tetszés szerint lehet ízesíteni fehérborral, hagymával. A homárt ezután jeges vízbe kell dobni, különben tovább fő, és húsa ráragad a páncéljára. Ez a főzési mód a legajánlatosabb ha salátának vagy előételnek használod.

Séf László

Nagyon szeretem a halételeket, Magyarországon a szakácsnak nem adatik meg, hogy ilyen kínálatból válogasson, és el kell mondjam, nem is volt könnyű megszokni. De azóta sok idő telt el. Bejárva a keleti majd a nyugati partot, a Key West halpiactól Boston Wulf's-ig, a Pike Place (Seattle) halpiactól a Redondo Beach-ig sokat tapasztal az ember.

Halpiacok bődületes kínálata


Erre a receptre csakis friss homárt ajánlok. A homár fejét levágjuk (félretehetjük alaplének), testét páncélostul felkarikázzuk újnyi vastagra. Ollóival együtt forró serpenyőbe dobjuk, és egy jókora kanál vajat adunk hozzá. Közepes hőfokon 6-8 percig pirítjuk, közben friss vanília rudakat (hosszában félbevágva) dobunk rá. Pici só, frissen őrölt fekete bors következik. Meglocsoljuk egy kis konyakkal vagy fehérborral. Ezek után sütőbe tesszük (kb. 200 C), és 5 perc múlva tetszés szerint párolt zöldségekkel (spárga, brokkoli) és krumplipürével tálaljuk. Ne felejtsük el a finom szószt a serpenyőből rákanalazni a kitálalt homárra!

 Halpiacok bődületes kínálata


A halak ólomtartalma miatt mostanában csak az interneten vásárolok. Lazacot és a homárt Alaszkából hozatom. Köszönet a szállítás megbízhatóságának, a filék, tengeri herkentyűk alapos csomagolásban másnap az ajtóm előtt vannak. Homárt csak is frissen érdemes venni, fagyasztottat csak akkor veszek ha "Baked LobsterTail" van a menün. Itt Los Angeles-ben a 25 mérföldnyire lévő Redondo Beach-i halpiacra járok. A fagyasztott "homár derék" olyan minőségű, hogy szinte könnyebb dolgozni vele, mint a frissel. Főzés előtt szobahőmérsékleten kell kiolvasztani.

Séf László logó

.