ALON-könyvajánló - Leonard Cohen: A kedvenc játék

2003.08.14. 11:17

A kultikus kanadai énekes első regényének magyar fordítására négy évtizedet kellett várnunk. Szerencsére az igazán jó könyveket nehezen koptatja az idő. Leonard Cohen regényét ma is élvezet olvasni.

Leaonard Cohen: A kedvenc játék

Cohen papa bemutatásától nagyvonalúan tekintsünk el. A könyv olvasóinak 90 százaléka úgyis rajongói közül kerül ki, akik meg nem ismerik énekesi munkásságát, azok számára úgyis lehetetlen néhány mondatba foglalni a világhírű, most 70 éves énekes kacskaringós életét, szerteágazó zenei és irodalmi munkásságát.

Próbáljunk hát a könyvnél maradni, ami persze némileg csavart logika, mert A kedvenc játék erősen önéletrajzi ihletésű regény. Főhőse a gazdag montreáli zsidó család költői babérokra pályázó egyetlen fia, Lawrence Breavman, aki mellesleg remekül gitározik. Barátjával, az ugyancsak zsidó Krantzcal kamaszként és ifjúként ismerkednek az élettel, a felnőttek világával és nem utolsósorban a női nemmel.

A könyv egy része az ő montreáli kalandjaikat meséli el, az éjszakai autózásokat, a bulikat, a kísérletezéseket a hipnózissal és a fizikai munkával, a lázadásukat a felnőtt a világ, a konvenciók és a társadalmi berendezkedés ellen. Ez a lázadás azonban nem a hagyományos szemüveges-körszakállas balos értelmiségi zúgolódás, hanem egy nagyon okos, nagyon finom, kissé cinikus kívülálló mentalitás, amely nem kegyelmez senkinek és semminek, ellenben zseniális párbeszédek forrása Lawrence és Krantz között.

A regény értékes vonulata a szexről és szerelemről szóló nagyon nyitott és nagyon őszinte, de a pornográfiát kerülő vonal. Leonard Cohen sokat tud a szebbik nemről általában, csakúgy mint a különböző nőtípusokról. Ám nőként talán még tanulságosabb figyelmesen elolvasni a könyvet. Az író a férfilélek titkos bugyrait tárja fel, nagyon éles és nagyon pontos írószikével, egy fejezetből többet lehet tanulni belőle, mint a világ összes eddig megjelent Cosmopolitan magazinjából. Mindemellett részletesen kiterítve látjuk az érzékeny művészemberek természetes vonzódását az önzés és a felelőtlenség felé.

A kedvenc játék mesze nem a legjobb tengerentúli regény, sőt, talán az első 100-ban sem lenne benne, ha egyáltalán lenne értelme listát állítani. De aki a dalékes Leonard Cohen mellett meg akar ismerkedni az irodalmi Cohennel is, ez a könyv a legjobb választás, ugyanis sokkal olvasmányosabb, mint kevésbé olvasóbarát bonyolult költészete, vagy mint második (és egyben utolsó) regénye, a Beautiful Losers (Gyönyörű vesztesek.)Leonard Cohen: A kedvenc játék
Ulpius-ház, 2003
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
303 oldal
2480 Ft


.