Parkolás Szombathelyen - Órák, zónák, helyek, bérletek, árak

2008.02.02. 12:49

Miközben a drasztikusan megemelt árú éves parkolóbérletre várakoztunk a parkolási felügyelet Hunyadi úti irodájában, rábukkantunk egy szórólapra, mely a szombathelyi parkolási rendszer részleteiről tájékoztat. Az ebben találtak segítségével raktuk össze az alábbi információkat, melyek remélhetően egyaránt szolgálják az idelátogató turistákat és az itt lakókat.

Hol kell fizetni a parkolásért Szombathelyen?

Szombathelyi parkolás

A fizető parkoló övezet három differenciált díjfizetési zónával- városközpontnak a Vörösmarty u. - Deák Ferenc u.- Perint patak - Mátyás király u. - Zrínyi Ilona utcák által határolt területre - továbbá a Vásárcsarnok és környékére, a Markusovszky utcára, a Hübner utcára, a Báthory utcára, a Domonkos utcára és a Kórház közre terjed ki.
A fizetőparkolókat a „Fizető parkolóhely” feliratú táblák jelzik. A táblákon minden fontos információ megtalálható (ár, automata helye, üzemeltetési idő, stb.)

A különböző díjövezeteket és a parkoló automatákat az alábbi térkép mutatja. A kinagyított kép jobboldalán több hasznos információ olvasható. Ezeknek nagy részét mi is leírjuk később.

Parkolás térkép


Nagyobb ingyenes parkolók

Hasznos, ha tudjuk: a fizetőövezet közelében nagyobb parkolók vannak, melyek térítésmentesen használhatók. Ilyen helyek például: Dr. Fodor János tér (ÁNTSZ épületénél, a kórháztól néhány perc séta), a Vérellátó (szintén a kórház mellett), Vállalkozói Központ és az MMIK (mindkettő az Ady tért szomszédságában), az Óperint utca és a Vörösmarty utca.

Mikor kell fizetni?
Hétköznap: 8.00-18.00 óra, szombat: 8.00-12.00 óra
kivétel vásárcsarnok és környéke:

Hétköznap: 7.00-18.00 óra, szombat: 7.00-12.00 óra

Mennyit kell fizetni?

A fizetendő díj nem egységes. A Fő tértől kifele haladva fokozatosan és jelentősen csökkenek a tarifák.

Két díjosztály létezik:

A. díjosztály:

Az 5,50 m-nél nem hosszabb és 3500 kg összsúlyt meg nem haladó gépjárművek és rendszámos motorkerékpárok. (Személygépkocsik, vegyes használatú járművek és kisteherautók, lakóautók, stb.)

B. díjosztály

Egyéb, 5,50 m-nél hosszabb vagy 3500 kg összsúlyt meghaladó járművek.

Alapdíjak óránként 2008-ban (áfával):
 

Díjövezet A. díjosztály B. díjosztály
I. díjövezetben 260,-Ft/óra 780,-Ft/óra
II. díjövezetben 160,-Ft/óra 480,-Ft/óra
III. díjövezetben 80,-Ft/óra 240,-Ft/óraA fizetés módjai:

1. Szükség szerint parkolójegyet váltunk az e célra felállított jegykiadó automatákból. Jegyünket az automatán feltüntetett pénzérmékkel, valamint az ügyfélszolgálati irodában vásárolható chip-kártyával válthatjuk meg.
2. Mobiltelefonos díjfizetésre nyílik lehetőség 2008. április 1-től.
3. Parkolóbérletet váltunk az ügyfélszolgálati irodában. Bérlet csak az A./díjosztályba tartozó járművekre váltható.

A havi parkolóbérletek árai 2008-ban (áfával, a bérlet előállításának költsége nélkül):


 

Díjövezet 33 %-os mérséklésű teljes árú
  lakossági közületi lakossági közületi
az összes parkolóra
(kivétel kiemelet parkolóhelyek)
7.800.-Ft 15.600.-Ft 11.700.-Ft 23.400.-Ft
a II. III, övezetre 4.800.-Ft 9.600.-Ft 7.200.-Ft 14.400.-Ft
csak a III. övezetre 2400.-Ft 4.800.-Ft 3.600.-Ft 7.200.-FtA kizárólagos használati jogok éves díjai 2008-ban (áfával):
 

Díjövezet lakossági közületi
az I. díjövezetben 220.000,-Ft 360.000.-Ft
a II. díjövezetben 160.000,-Ft 240.000,-Ft
a III. díjövezetben 100.000,-Ft 150.000,-FtEgyéb hasznos információk:


 • A fizető parkolókat a "Fizető Parkolóhely" feliratú táblák jelzik. A táblákon a parkolásra vonatkozó összes információ megtalálható (tarifa, automaták helye, üzemeltetési idő, stb.). A Kiemelt parkolóhelyeket (ahol nem lehet bérlettel parkolni) külön kiegészítő tábla jelzi.

 • A kiemelt parkolóhelyeken (Szt. Márton u. (Fő tér - Wesselényi u. között), FŐ tér (BM klub előtti szakasz), Kőszegi u., Thököly I. u., Kossuth L. u. Kőszegi u., Király u. ( Fő tér - Széll Kálmán u. közötti szakaszon), Bejczy u., Széchenyi u.) a bérletek nem érvényesek.

 • Minimálisan fizetendő parkolási idő 15 perc.

 • A parkolójegy alsó része leszabható. Az automata erre is rányomtatja a kifizetett parkolási idő végét, így azt nem kell külön memorizálni.

 • Bérletéről, chip-kártyájáról és annak ügyfélszolgálaton végzett feltöltéséről az ügyfélszolgálati iroda dolgozója szálmát állít ki. Az automatáknál készpénzért váltott és az ügyfélszolgálaton leadott parkolójegyekről a cég a jegyváltást követő hónap 20-áig állít ki számlát.

 • Bérletét, jegyét mindig az első szélvédő mögé tegye, az ellenőr által is jól látható helyen helyezze el úgy, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy meggyőződhessen. Ennek elmulasztása pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után.

 • Az ellenőrzést a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. Városgazdálkodási Egység Parkolási Részlegének formaruhás, igazolvánnyal ellátott alkalmazottai végzik.

 • Figyelje az automata által kiírt információkat, így annak kezelése rendkívül egyszerűvé válik.


Aki rosszkor rossz helyen parkol – a büntetésről

A parkolóellenőrök folyamatosan ellenőrzik a járműveket, és a gondatlan autósok adatait rögzítik. Aki nem tartja be a parkolási rend szabályait, annak pótdíjat kell fizetnie. A pótdíj mértéke a fizetési felszólítás időpontjától számított 8 munkanapon belüli megfizetés esetén az egy órai alapdíj 10-szerese, 8 munkanapon túli megfizetés esetén az egy órai alapdíj 20-szorosa, 20 munkanapon túli megfizetés esetén az egy órai alapdíj 30-szorosa. A pótdíjat a helyszínen a parkolóellenőrnek nyugta ellenében készpénzben, későbbi fizetés esetén pedig csekken, vagy az Ügyfélszolgálati Irodában, készpénzben kell befizetni. A pótdíj 30 napon túli meg nem fizetése esetén a bírósági eljárást indítanak. A rendelet egyéb paragrafusainak megszegése szabálysértési eljárást von maga után.

------------------------------------------

A szürke lakossági bérlet

Kiváltására jogosultak azok a polgárok:


 • akiknek személyi igazolványában, valamint saját tulajdonú személygépkocsijuk forgalmi engedélyében ugyanazon állandó lakcím (lakóhely) található és az adott lakcím (lakóhely) a fizetőparkolás valamely övezetébe tartozik;

 • akiknek gépjárműve az önkormányzati rendelet II. sz. mellékletében rögzített. A. díjosztályba tartozik;

 • akik gépjárműadó bevallási kötelezettségüknek eleget tettek, gépjárműadó hátralékuk nincs, és erről az önkormányzattól beszerzik az igazolást;

 • lakásonként csak 1 szürke bérlet igényelhető

 • A szürke lakossági bérletek éves díja jelenleg 3000 forint ( áfával együtt, a bérlet előállítási költsége nélkül)


A szürke bérlettel kapcsolatos egyéb tudnivalók:


 • A parkolóbérlet a parkolási részleg ügyfélszolgálati irodájában vásárolható meg.

 • Az ügyfélszolgálati irodára vigye magával személyi igazolványát, forgalmi engedélyét, valamint a gépjárműadójának befizetését igazoló, az önkormányzattól beszerzett igazolást.

 • Bérletét legkésőbb az érvényesség lejártát követő év január 31-ig meg kell újítania.

 • Ha lakóhelye vagy a gépjármű tulajdonosa megváltozik a bérletét 8 napon belül az ügyfélszolgálati irodán le kell adnia. Ennek elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után.

 • Bérlete kizárólag a bérleten feltüntetett rendszámú autóra és parkolóra érvényes.

.