Mangó, avokádó, kuszkusz, ilyesmik - mihez kezdjünk velük?

2008.04.15. 20:12

Megvegyem, ne vegyem? És ha megveszem, mihez kezdjek vele? A városszéli nagy áruházakban rendre felbukkannak a hazánkban szokatlannak számító gyümölcsök, alapanyagok, és egyéb furcsa holmik. Rose tippjei a hipermarketekben kapható egzotikus étkekhez

Mangó

A mangó általában tojásdad alakú, és ha már érett, a színe lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és bordó is. A színéből viszony nem igazán lehet az ízére következtetni, néha a pont zöld a legfinomabb. A gyümölcshús sárga vagy narancssárga, és édes ízű. Akkor a legízletesebb, ha már kissé megpuhult. A magját elég nehéz kiszedni, ezért érdemesebb inkább kétoldalt leszelni róla a mangót. Meg lehet enni csak úgy magában, de megfelelő alapanyag gyümölcssalátához, fagylalthoz, süteményekhez. Húsétel mellé is adhatjuk, például sonkához, lazachoz, rákhoz vagy sültekhez.

Mangó és avokádó


Avokádó

Az avokádó lehet kerek, ovális vagy körte formájú, attól függ, milyen fajta. A színe pedig lehet sárgászöld, zöld vagy sötétbordó. A gyümölcs húsa krémszerű, az íze kicsit dióéra emlékeztet. Az érett avokádó héja enyhe nyomásra is benyomódik. A gyümölcsöt kettévágjuk, kiemeljük a közepén lévő nagy méretű magot, ezután az avokádó húsa könnyen kikanalazható. Megfőzni nem szerencsés, mert megkeseredhet, annál ízletesebben fogyasztható nyersen, némi rácsepegtetett citromlé és fokhagyma kíséretében, pirítós kenyéren. Az avokádó tartalmaz A, B, C és E vitamint, és olajtartalmának köszönhetően bőrápolásra is használható, kifejezetten száraz bőrűeknek ajánlják.

Papaya

Papaya

Magyarországon a legtöbb helyen a kis méretű, körte formájú papayát árulják. Ha érett, akkor puha és lédús, és ha kicsit benyomjuk, azon a ponton besárgul. A belsejében fekete magokat találunk, ezek nem ehetőek! Az elfelezett papayának kiszedjük a magjait, eltávolítjuk a héját is, és kevés citromlevet csepegtetünk rá. A trópusokon reggeliként fogyasztják, ami alapvetően nem rossz ötlet. Előételként nagyon jó füstölt sonkával, egyébként meg vörösborral leöntve sem megvetendő.

Kumquat

Ezen a néven többféle citrusfaj termését is forgalmazzák. A kumquat egészen kicsinek számít ebben a műfajban, 2-4 centi átmérőjű, általában hosszúkás alakú, bár van belőle kerek is. A héja sárga, de ne próbáljuk meg leszedni róla, mert egyrészt nem lehet, másrészt meg fölösleges is, hiszen az is ehető. Az íze tipikus citrusíz, kicsit édeskés, és természetesen ez is tele van C-vitam,ionnal. Kitűnő kiegészítője a grillezett húsoknak, főleg szárnyasoknak és vadaknak, és jól mutat koktélokban is. Néha feldolgozott formában is találhatunk kumquatot a hipermarketen polcain, lévén hogy egyes mediterrán vidékeken likőrt is csinálnak belőle.

Marmite

Marmite

A Marmite-ot vagy imádja valaki, vagy utálja, mert elég jellegzetes íze és szaga van, ami igazából nem hasonlít semmi máshoz. A Marmite-ra nincs is megfelelő magyar kifejezés, még az élesztőpástétom vagy az élesztőkrém közelíti meg valamelyest ezen angol különlegesség definícióját, de nem használatos tésztakelesztésre, és mind krémnek, mind pástétomnak túl sűrű és nyúlós. Viszont rengeteg B12 vitamin van benne, és nagyon sós is. Vajas kenyérre, pirítósra, héjában sült krumplihoz érdekes kiegészítő, de csak óvatosan vele, elég belőle egy késhegynyi is!

Kuszkusz

Kuszkusz

A kuszkusz durumbúzából készült „arab tarhonya”, bár a tarhonyánál jóval kisebb szemcsékből áll, inkább amolyan daraszerű. Az észak-afrikai országok tradicionális étele, sósan és édesen, főételként vagy köretnek. A hagyományos elkészítési mód szerint gőz felett kell puhára párolni, vagy speciális kuszkuszfőző edényben elkészíteni, de tapasztalataink szerint az íze és az állaga ugyanolyan jó lesz akkor is, ha egész egyszerűen leforrázzuk annyi deci hús- vagy erőlevessel (végszükség esetén: vegetás forró vízzel), ahány deka kuszkuszunk van. Sokat nem kell belőle bekészíteni, mert e művelet után két-háromszorosára dagad. Ha ráöntöttük a levet, pár percig hagyjuk lefedve, majd keverjük át egy kevés olívaolajjal, hogy ne tapadjon össze.

Jó étvágyat!
.