
Elég hűvös napra csúszott a Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület (Hárofit) első fesztiválja, melyre számos más civil szervezet is elfogadta a meghívást. Mint Forgács Károlyné elnök a helyszínen, az Oladi Művelődési Központban elmondta, a rendezvény célja az volt, hogy együtt legyenek, és elsősorban a fiataloknak nyújtsanak egy vidám, szórakoztató, de tanulságos napot.

Nos, az idősebbek sem panaszkodhattak, minden generáció jól érezte magát. Míg az ifjabbak a focipályán, arcfestéssel, képeslap nézegetéssel, drog és bűnmegelőzési totó kitöltésével, kézműveskedéssel foglalták el magukat, a kevésbé fiatalok az Esélyek Háza sátrába tértek be roma női sorsokról beszélgetni, filmet nézni.

Míg a Szombathelyi Fúvószenekar pattogós polkájára a rendezvénysátorban a „Leo” Karate-Do SE melegített, a betonplaccon is melegedtek, leginkább azok, akik a fakanalat forgatták, vagy az akáchasábokat rakosgatták a bográcsok alá. Én meg mint zsűritag készültem a kóstolásra.

Úgy fél tizenegy felé már elég jól állt az „elektromos” pörkölt. Amely nem rázott, viszont volt benne csülök és még valami, amit nem árult el a főszakács. Egy kíváncsi kislány azt a választ kapta, vízipocok fő benne, ami nem lett volna nagy csoda, mivel egy horgászegyesület kavargatta az ételt, de persze erről szó sem volt. Sajnos, hogy mi volt az extra, ami még belekerült, azt nem tudtuk meg, de a végeredmény finom volt.
A Hárofit Egyesület töltött káposztával rukkolt elő, nem is akármilyennel, cigány módra készülttel, amelybe került jócskán paradicsomlé is a savanyú aprókáposzta, a füstölt hús és a nagyon ízletes, káposztalevébe göngyölt töltelék mellé is. Az én ízlésemnek egy árnyaltnyival több volt a paradicsom, pedig az anyósom Szabolcsban is így főzi. Forgács Zója elmondta, az igazi cigány töltött káposztát a végén még leöntik egy jó tyúkpörkölttel is, de a bográcsos változatnál sajnos ezt mellőzni kellett. E nélkül is jó lett.

Juli egy cigány gulyással állt elő, amely például abban különbözik a magyar gulyástól, hogy sokkal több zöldpaprikával és paradicsommal készül, és nem csipetke van benne, hanem cigánytészta. Azt kell mondjuk, még a Juli gyúrta, nyújtotta finom házi csusza „csúsztatása” előtt is olyan sűrű volt a leves, hogy szó szerint megállt benne a kanál. Ha Juli máskor is főz ilyet, legyen kedves, szóljon.

Egy tárcsa is be lett fogva a főzőcskébe. A szerkezet tűztere egy kerek vastartályból készült, felette egy vasrúdról egy láncon lógott a tárcsa, melyet ravasz módon forgatni lehetett Már keresem a házi „rozvas”-gyűjteményünkben a hozzávalókat. Sajnos a királypecsenye titkát nem sikerült teljesen az igen diszkrét szakácstól megtudni. Szép nagy sertéstarja szeletek áztak már egy napja pácban, ez a titka – ennyit árult el Krisztián. Az egyik pác fokhagymás volt, kis ecettel pikantírozva és zöldfűszerekkel megbolondítva, a másik viszont mustáros, mustármagos ínyencfalat, profi módon porhanyósra sütve, és természetesen csak sütés után sózva, ahogy a frissensültekhez illik. De sok finom fűszerrel, só nélkül is ízletesnek találtam.

A Honvéd Hagyományőrző Bajtársi Egyesület székelygulyással állt elő. Nekem kicsit furcsa volt, hogy nem marha, hanem csülök főtt benne, de ez az étel értékéből nem von le semmit. A zsűri másik négy tagja is hasonló véleményem volt Török György és felesége főztjéről, el is nyerte az első díjat. Id. Tánczos Mihály az utolsó pillanatban tett bele egy jó kanálnyi kristálycukrot, amelyről többen le akartuk beszélni, de jól tette, hogy nem hallgatott ránk. Hiába, ahány ház, annyi szokás, ezt a trükköt én is be fogom vetni.
Mire az ebéd elkészült, nóta is lett, a Savaria Cigányzenekar húzta a kóstoló mellé és a talp alá valót.

A délutáni és esti programokat már nem tudtuk megvárni, pedig volt még Crazy Dancers, Rió együttes, Caramel és a Sipőcz Band.
A rendezvény főtámogatói az Európai Szociális Alap, és Szombathely városa voltak.