Jelzáloghitelezés pénzügyi válság idején

2008.12.08. 13:13

Korlátozott lehetőségek, magasabb kamatok, szigorított feltételek – nagyjából ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a jelenlegi hitelpiacot. Hogy konkrétan milyen lehetőségei vannak egy jelzáloghitelt felvenni szándékozónak, erről a kérdésről Kelemen Krisztiánt, a szombathelyi KELEMEN Consulting Group Kft ügyvezetőjét kérdeztük.

 

K. K.: Én személy szerint nyolc éve foglalkozom hitelügyintézéssel. Cégünk 18 bankkal, pénzintézettel áll kapcsolatban, több száz hitel konstrukció közül választhatja ki ügyfelünk - segítségünkkel - a számára legkedvezőbb hitelt. Tehát van rálátásunk az elmúlt másfél hónap hitelpiaci változásaira. Valóban igaz, hogy a legtöbb bank megszűntette vagy korlátozta a svájci frank alapú hitelek kihelyezését, de van olyan partnerünk, aki szinte változatlan feltételekkel finanszíroz svájci frank alapon. A kamatokról szintén elmondható, hogy a bankok svájci frank alapú forrásainak drágulása miatt az ügyfelek is magasabb kamatok mellett juthatnak hozzá ezekhez a hitelekhez szinte minden banknál.

Mit javasolnak ügyfeleiknek, milyen devizában vegyenek fel hitelt?

Az elmúlt időszak árfolyamváltozása arányaiban a svájci frank alapú hitelekkel rendelkezőket érintette a legérzékenyebben, ezért én azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben, hosszú távon gondolkodva az ügyfél céljainak megfelelően mindenképpen egy államilag támogatott forint alapú jelzáloghitel vagy egy euró alapú jelzáloghitel lehet előnyös. Persze, hogy az ügyfélnek konkrétan melyikre van szüksége, ez attól is függ, hogy mi a hitel célja és milyen lehetőségei vannak az ügyfélnek. Úgy vélem, hogy az euró alapú jelzáloghitelek eddig is nagyon népszerűek voltak Magyarországon, nem csak a kedvező kamatok, hanem hazánk közelgő euró övezethez csatlakozása miatt is. Euró alapú hitelek már 6,18% és 10,27%-os THM között elérhetőek, konstrukciótól függően.

Milyen szituációkban tudnak segíteni ügyfeleiknek?

Nálunk még mindig van lehetősége az ügyfélnek jelzáloghitel felvételére, ha nem tud, vagy nem akar jövedelmet igazolni. Van lehetőség arra, hogy egy jó jövedelem mellett akár az ingatlan forgalmi értékének 95%-át fel tudja venni hitelként, akár vásárlásról, akár szabadfelhasználásról legyen szó. Van lehetőség hitelkiváltásra, adósságok, magas kamattal rendelkező hitelek összevonására. Konkrét pénzügyi ajánlatot készítünk ügyfeleinknek a magas havi terhet jelentő hiteleik törlesztésének a csökkentésére. Pénzügyi megoldásokkal több apró hitel közel vagy több mint százezer forintos havi törlesztő részletét akár 15-20 ezer forintos havi törlesztő részletre le tudjuk csökkenteni, természetesen a tőketartozásoktól függően. Megfelelő feltételek megléte esetén végrehajtás alatt lévő ingatlanra, BAR-listán (Központi Hitelinformációs Rendszerben) aktív és passzív státuszban szereplő ügyfeleinknek is tudunk segíteni a hitelfelvételben. Amennyiben ügyfelünk igényli, a hitelfelvétel előzetes költségeit megelőlegezzük számára.

Mennyi a jelzáloghitel felvételének átfutási ideje?

Amennyiben tehermentes ingatlanról van szó, akkor akár 8-10 munkanap, ha hitelkiváltást kell eszközölni, akkor is maximum a 2-4 hét alatt hozzájut ügyfelünk a pénzéhez. Tehát akár még karácsony előtt megkaphatja ügyfelünk a hitelét, ha még most időben igényli nálunk az ügyintézést! Természetesen csak úgy lehet ezeket a rövid határidőket tartani, hogy mindent munkatársaink intéznek az ügyfél helyett. Ha az ügyfél is partner ebben, akkor egy nap alatt kitöltjük és összeállítjuk a szükséges dokumentumokat, beadjuk a bankhoz, megrendeljük az értékbecslőt, következő héten már szerződhet is ügyfelünk a bankkal.

Hogyan tudják önöket elérni az ügyfelek?

Irodánk a KELEMEN Consulting Group Kft – Ingatlan és hitelcentrum, Szombathelyen a Szűrcsapó u. 21. szám alatt található a Garas Fotó Stúdió mellett. Telefonszámunk: 06-30-329-4448.”

.