Egy egyedi szilveszteri ajánlattal és ismét valami újdonsággal jelentkezik a Vépen található ínyenc mexikói étterem. A Mole csirkét december hónapban 50% kedvezménnyel ajánlják a tulajdonosok.
Egy egyedi szilveszteri ajánlattal és ismét valami újdonsággal jelentkezik a Vépen található ínyenc mexikói étterem. A Mole csirkét december hónapban 50% kedvezménnyel ajánlják a tulajdonosok.
A Mole mártás a dél mexikói Oaxacaból indult világhódító útjára. Az azték konyha és a hódító spanyolok gasztronómiai keveredése hozta létre. Egy szóbeszéd szerint a korai kereszténység idején neves püspök érkezett egy zárdába és valami otthonit de mégis újvilágit szeretett volna enni. Az apácák pedig ezt hozták össze (ezúton köszönjük nekik). Majd a recept évszázadokon át formálódott, családi tradíciók születtek általa és világméretű elismerésre tett szert. Mint minden más Mexikóban a mole is más és más formában és ízben kerül az asztalokra, tartományonként, családonként.

Megnevezésben színe miatt hármat különböztetünk meg:
-Fekete-mole: negro
-halványzöld-mole: verde
-narancssárga-mole: amarillo
A mole mártást csilis-csokoládés mártásnak írom én is étlapomon. Első olvasásra riasztó, a magyar ember tudomást sem vesz ilyen hangzatú ételről. De egy étlap nem lenne elég, hogy megfelelően definiáljam mennyire összetett ízvilággal rendelkezik. Néhány az alapanyagai közül: mangó, szegfűszeg, szezámmag, tomatillo.
És, hogy chilis csokoládé mártás?! Nos a rengeteg alapanyag, ízesítő olyan összhangban keríti a magában 60% kakaóvaj tartalmú (vagy magasabb) csokoládét, amit a kóstoló nem csokiként érez. Hanem az ízek harmóniájának, egy évszázadokon keresztül tökéletesített mártásban.
A molet többnyire csirkével fogyasztják, amit a mártásban főznek puhára.

Én most egy picit fuzionált, otthon is könnyen elkészíthető receptet mutatnék be.
4személyre:
-4db csirkecomb
-0,2 kg sárgarépa, kockázva
-0,2kg zellergumó kockázva
-0,2kg vöröshagyma kockázva
-0,3kg paradicsom kockázva
-0,05 fokhagymagerezd(4-5db)
-3 evőkanál szezámmag
-3 evőkanál tökmag
-1db mangó pucolva megkockázva
-1db lime
-2 evőkanál paradicsompüré
-3 evőkanál barna nádcukor
-0,1 kg 60%-os csokoládé
-0,3 l étolaj
fűszerei: bors, szegfűszeg, fahéj, római kömény, cayenne bors vagy chipotle chili paprika, friss koriander, őrölt korianer.
Sárgarépás zelleres vízben félpuhára főzzük (kb.30perc) a combokat.
Vastag falú serpenyőben felhevítjük az olajt, megpirítjuk a szezámmagot, tökmagot, mangót, fokhagymát, vöröshagymát (1-2 percig).
Hozzáadjuk a barnacukrot és a paradicsompürét, lassan gyakori kevergetés mellett sötétbarnára pirítjuk, majd felöntjük a combok főzőlevével. Fűszerezzük 2 csipet római köménnyel, 1-1 csipet fahéjjal, szegfűszeggel, 2 cs. Korianderrel, chilivel ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk.
Lassú forralással 1 óra alatt készre főzzük benne a combokat. Majd a combokat kivéve a mártást leturmixoljuk. Hozzáadjuk a csokoládét, a lime levét, ha szükséges sózzuk.
Friss korianderrel és szezámmaggal megszórva rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Hencsey Roland
Mesterszakács
------------------------------------------------------
Az év utolsó napja mindenki számára fontos esemény, ezért igyekeztünk mindenki ízlésének megfelelőt kitalálni. Elegáns, svédasztalos vacsorát választana igényes környezetben, kellemes társaságban, élőzenével? Vagy barátaival egy pörgős, fiatalos estén fogyasztaná el őrületes mexikói vacsoráját?

Ez tényleg egy őrült mexikói éjszaka lesz!
Mindenkit szeretettel várunk: MAD-MEXican Grill&Bar
A MAD-MEXican Grill&Bar az
ALON-infó regisztrált partnere.