Hibás pénzek kiállítása

2004.03.29. 00:13

Biztonságtechnikai okok miatt mindössze egyetlen napig volt nyitva az MMIK Stúdió Galériájában a „Tévesen és hibásan nyomott fém- és papírpénzek” című kiállítás.

Hibás pénzek kiállításaA nyári időszámításra való áttérés zavarai miatt akkor érkeztünk az MMIK előterébe, amikor az éremgyűjtők által szervezett cserenapnak ott éppen vége szakadt. Azt még láttuk, hogy az asztalokat pakolják, azt viszont nem sejtettük, később kissé sajnálni fogjuk trehány időkezelésünket.

Sajnálatunk onnan ered, hogy a Stúdió Galériában hosszabb beszédbe elegyedtünk Pál József lelkes szombathelyi gyűjtővel, akinek anyagából állt össze a Stúdió Galéria vasárnapi kiállítása. Ő világosított fel, hogy nem szeszélyből vagy poénból van mindössze hat órát nyitva a kiállítás, hanem biztonsági okokból. Habár korábban Székesfehérváron és Kaposváron sikerült hosszabb időre megoldani a nyitva tartást, az MMIK-ban ez nem ment.

Hogy mennyi is pontos értéke az itt található körülbelül félezer hibás pénznek, azt Pál József még körülbelülire sem tudta megmondani. Nagyon sok lehet, hiszen a nemzeti bankok elvileg kötelesek visszavenni ezeket a pénzeket névértéken, s ehhez még hozzá lehet számolni azt az extra értéket, amit kuriozitás jelent a gyűjtőknek.

Ami hiba csak lehet a papír és fémpénzekkel, az minden előfordult itt, katalogizálva és magyarázatokkal ellátva. Az olyan kisebb, kívülállónak nem észrevehető bakiktól kezdve, mint a rajzolatban levő pár milliméteres eltérésektől az olyan meghökkentő hibáig, hogy egy kétezresre 200 forint van rányomtatva névértéknek. Leginkább magyar pénzek vannak a vitrinekben, de már egész szép gyűjtemény van hibás eurókból is.

Ebben a műfajban ez a legnagyobb magyarországi magángyűjtemény. Egy élet munkája. Pál József évtizedekkel ezelőtt kezdte a gyűjtést, s arra büszke, hogy minden pénzhez legálisan jutott hozzá, nincs ismerőse pénzverdében vagy hasonló helyeken.

Azt mondja, nem célja, hogy felhívja a pénzverdék és a pénznyomók figyelmét munkájuk trehányságára, egyszerűen csak a gyűjtőszenvedély dolgozik benne.

Hibás pénzek kiállítása

.