Széllel szemben: Tisztaszoftveri furcsaságok

2004.03.31. 23:33

Tisztaszoftver néven új programot indított az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM). A minap megjelentetett közlemény nyomán az a pikáns helyzet állt elő, hogy a minisztérium gyakorlatilag hivatalosan beismeri, hogy a magyar oktatási intézmények eddig folyamatosan bűncselekményt követtek el. Más furcsaságok is vannak.

Részetek a március 29-i IHM-közleményből:

Az Oktatási Minisztérium felmérése szerint a közoktatási intézmények számítógépes munkaállomásainak több mint 90 százalékán Microsoft operációs rendszereket és irodai alkalmazásokat használnak, a kiszolgáló (szerver) gépek esetében pedig a Microsoft szoftverek részesedése 50 százalék felett van. A szoftverek jelentős része nem jogtiszta, többségük elavult verziójú. A szükséges Microsoft szoftverek beszerzésének, frissítésének költségei azonban meghaladják az intézmények pénzügyi lehetőségeit.

A Tisztaszoftver Program keretében az IHM megállapodást kötött a Microsofttal. A megállapodás valamennyi, a közoktatási intézményekben használt munkaállomásra biztosítja a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszer és irodai programcsomag professzionális változatának, a középiskolák számára pedig emellett a Microsoft szervertermékeinek használatát. A megállapodás kiterjed az általános és középiskolai pedagógusok saját számítógépeire, melynek révén otthonukban is jogtisztán használhatják a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszert és irodai programcsomagot. A megállapodás egyben szoftveramnesztiát is jelent, mivel a szerződés értelmében a Microsoft úgy tekinti, hogy a kedvezményezettek február végéig már meglévő gépein biztosított a frissítési alap függetlenül attól, hogy ezt legális licenccel igazolni tudják-e vagy sem.

Kovács Kálmán elmondta, az IHM célja, hogy a közszférában a Microsoft alkalmazások mellett a szabad forráskódú szoftverek és egyéb alkalmazások (Linux, Novell, Unix) is szélesebb körben terjedjenek el.

A tárca az idén létesülő eMagyarország közösségi internet-hozzáférési pontokon - mintegy 2800 helyszínen - már a nyílt forráskódon alapuló Magyar Office-t telepíti. Emellett a napokban kapja kézhez 75 ezer, pályázatokon nyertes köztisztviselő és közalkalmazott (bírák, ügyészek, pedagógusok, védőnők) azokat az ECDL oktatócsomagokat, melyek esetében előzetesen maguk választhatták meg, hogy Microsoft vagy Linux alapú legyen. A projektre az IHM csaknem 200 millió forintot fordított.


És ami nincs a közleményben

Nem kétséges, hogy a minisztérium bejelentését nagy lelkesedéssel fogadják az érintett iskolák és pedagógusok, főleg ha tudnak is a lehetőségről. A tiszta szoftverekkel való EU-csatlakozás kétségkívül jól hangzik, de mielőtt szemünket elhomályosítanák az örömkönnyek, járjuk körül ezt a hangzatos bejelentést több szempontból is.

Először is: Magyarországon az illegális szoftverhasználat bűncselekmény. E fenti közlemény gyakorlatilag elismeri, hogy oktatási intézményeink nagy részében az illegálisan használt szoftverek alkalmazásával eleddig törvényt sértettek. Az, hogy a Microsoft amnesztiát ad akármire is, véleményünk szerint teljesen lényegtelen, hiszen ez a cég nem hatóság még Magyarországon, így nem mentesíthet senkit semmilyen bűncselekmény alól.

A minisztérium önvallomása annak tükrében bizarr, hogy az utóbbi években a rendőrség országszerte több ezer magánszemély lakásában tartott és tart folyamatosan ma is házkutatásokat illegális szoftverek után kutatva. Csak néhány hónapja zárult le egy nagyobb ügy, ahol a mintegy ezer gyanúsítottból csaknem mindenki több százezer forint büntetés, perköltség, rendőrségi szakértői díj megfizetésére lett kötelezve, legtöbben közülük diákok, akiknek otthonában néhány másolt CD-t találtak.

Magyarország informatikai jövőjét még ennél is jobban érinti, hogy az amerikai óriáscég az amnesztia révén évtizedekre bebetonozza magát a közoktatásba, de facto szabvánnyá téve programjait. Esély sem lesz szabadulni tőlük, sőt rendszeresen lehet majd tejelni a frissítésekért és új az verziókért. Ilyen téren igen kreatív a Microsoft. A 2001-ben kötött hasonló típusú felsőoktatási (Campus) szerződésre évente egymilliárd forintot költött az állam.

Arról is hallgat a közlemény, hogy a minisztériumok (OM, IHM) és a Microsoft közötti szerződés 850 millió forintba került a adófizetőknek csak a következő egy évre. Ami azt jelenti, a szoftvercégnek maga a magyar állam veszi meg a piacot.

Bár szó esik a nyílt forráskódú, ingyenes szoftverek választhatóságáról is, ennek erősen alibi íze van. Sajtóértesülések szerint a minisztérium nem tárgyalt a magyarországi Linux-cégekkel, még árajánlatot sem kért tőlük, miközben a világ kormányainak és önkormányzatainak egyre jelentősebb hányada éppen azon fáradozik, hogy – gazdasági, politika és biztonsági okok miatt - átállítsa rendszerét Linuxra.

Az EU-csatlakozás emlegetése megint csak érdekes szál. Az Európa Bizottság néhány hete jelentette be, hogy történelmi nagyságú összeggel, mintegy 500 millió euróval büntetik meg a Microsoftot, mert az miért az visszaélt domináns piaci pozíciójával.

Innentől kedve mindenkinek elszabadulhat a fantáziája.
.