Kispál és a Borz: Hang és fény, lomhán és féltempón

2004.04.10. 23:44

Székek a színpad előtt, bólogatásba és a szövegek mormolásába merült hívek a sorok között. A vitorla félárbocon, Lovasi András öniróniája a csúcson. Az OMK-beli csendesülős Kispál és a Borz-koncert mégsem volt annyira csendesülős, de az egyenleg még így is jócskán pozitívban van.

Kispál és a Borz: Csendesülős koncert az OMK-ban

Emberünk betáraz három sörrel és beveszi magát a Lovasi majdani pozíciójából húzott körívű széksorok közé. Teszi mindezt részint botor és ugyanakképp üdvözölendő módon. Egyfelől morc székfoglalók egymásutánisága fejezi ki nemtetszését, másfelől ez az első „csendesülős” Kispál-koncertje.

Ez utóbbival érdemesebb foglalkoznunk inkább. A belépti jegy még a Bandi a hegyről korszakból zöldellik a tenyérben, az elővételben vásárlók néhánya utána is kérdez, biztos-e, hogy április elseje már a ködös múltba veszett. Biztos. Ennek a fejében (is), mármint hogy maradt Bandis perforált-szélű, játszásra kerül onnan a Búcsúzó nap, a Vedd fel a szép ruhád és a Csend és a zaj. És ha már a szóló dolgoknál tartunk, akkor szinte adja magát a számok akusztikus olvasata.

Kispál és a Borz: Csendesülős koncert az OMK-ban

Úgy hírlett, hogy vonóskísérettel és full akusztikus keretek között fog lezajlani a koncert, de így utánanézve, nem tudni, hogy honnan jött ez a hír. Annyiban különbözött tudniillik a szokásos Kispál-felállástól, hogy már Mike Zwecker dob mögötti pihengetése közben is előre-hátra ringó Kispál András és Lecsó közben-közben cserélgették (nem egymással!) a gitárjaikat, Dióssy pedig a szinti kezelésében a „sótartó” rázogatásával zavartatta magát. Így előállt néha olyan konstelláció is, amikor Lovasi se basszusozott, hogy teljesült a címben megnevezet nyugisabb felfogás. Ettől függetlenül fergeteges hangulat kerekedett.

Lovasi öniróniája most talán még több kreatív szerepet kapott, mint rendszerint, pedig máskor se szokott kevésnek mutatkozni. Így a német turisták (a) szürreális keleti blokkbeli, már a Szigeten is megénekelt kalandjairól kaptunk népi gyökerű, szinti-cimbalomtól kísért közjátékot. De egy ismeretlen „komoly” nóta és egy alkalmi szavalat is helyet kapott a ráhangoltatásban.

Ez utóbbi a koncert utáni kollégiumbeli elszállásolás szobaszámoktól sújtott, kamionos-poszterektől, tevékeny lányokat „megcsináló” kanjától való meghatározottságáról regélt. Ezek – az egyéb más mellett – különösképpen lenyűgözték az emberünket. És arra gondolt, hogy milyen jó volna ezeket a frappáns-ötletes resztliket és a még koncertlemezre se kerülő átvezetéseket egyszer lemezre menteni. De talán úgy már elveszne a pillanat varázsa, közvetlensége.

Kispál és a Borz: Csendesülős koncert az OMK-ban

Az ilyesféle ülős dolog azért is előnyös, mert közvetlenebb kapcsolat kerekedhet a kommunikációs lánc két szereplője között. Így az ilyen-olyan kérelmek nagyobb hangsúlyt kaphatnak. Persze a menetrendtől nincs eltérés, de poén mindenesetre mindegyikre kerül, a Zsákmányállatot meg már annyiszor, hogy inkább a Mártát (Lefekszem a hóba), a Jutkát és az Emesét. Aztán a nevekhez való vonzódás további két szép példája mutat hajlandóságot: az „elfelejtett” szövegű Szécsi Pál, az emberünk által soha sem szeretett A pécsi szál. És az igazi csendesülős „lötyögősök”: a reggae-alapokon nyugvó Kényszer, érdek, öszönélet, a külcsínét tekintve igazi presszóklasszikusokra hajazó Szívrablás, az andalgó Kicsi csillag etc. Elosztva az állandó kellék és egyetlen feldolgozás Kicsit szomorkás, a kamu távol-keleti szövegbetétű Hello, egy kibeszélő-show témájául is működtethető Anya, apa és a kígyó, a sztárgyártást kifigurázó Hang és fény stb. társaságában.

Idővel páran megunják az egyhelyben való ritmuskövetést és a vécéről jövet már új sört is sikeredett markolniuk, hát a zenekar színe elé járul és ott ropja. Ezzel nem beérve, még a ráadásokat megelőzően vonatozásra próbálják hívni ugyanők az első sorokban ülőket, kevés sikerrel.

Az egyenleg végül ugyan jócskán a pozitívban van, de lehetett volna sokkal „csendesülősebb” is a jóval a 300-as limit felett jelenlévők még nagyobb örömére.


További képek
.