Horgásztavak Vas megyében (1): Vasvár, Püspökmolnári, Zsennye

2009.06.22. 17:04

Ezzel a horgásztavakat bemutató sorozattal egy kis segítséget szeretnénk nyújtani elsősorban kezdő horgászoknak, illetve azoknak, akiknek e helyek még felfedezésre várnak. A felsorolás nem toplista, a választás véletlenszerű volt. E három helység egyébként nincs is messze egymástól. Azért egy napon csak egyikre látogassunk el, hiszen nincs garancia, hogy sikeresek is leszünk aznap…

A vasvári csónakázó tó

Vasvári tó


Megközelíthetőség

Vasvár (Szombathely felőli) északi határában található mesterséges tó. A postaforgalmi iskolával szemben kell lekanyarodni jobbra és a Termálfürdő melletti utat követni. A tó szomszédságában egy kemping is található, ha valaki hosszabb távra tervez.

A környezet

Mielőtt kipakolnánk a felszerelést, érdemes körülnézni egy kicsit, már csak a megfelelő horgászhely kiválasztása végett is. Akár a külső parkolóból sétálunk be, akár a tónál állunk meg, egy kis félszigetre érkezünk. A szigeten egy kígyó magaslik elénk, amelyhez egy legenda is dukál: ahol most a tó terül, valamikor hatalmas vár állott, ahol is Kolta Hajnalka és Gyana Géza élnek, s várják, hogy a földre visszatérhessenek. A kígyókirály minden szilveszter éjjel felhozza a vár kulcsát, s eddig még senkinek sem sikerült elvenni tőle. Éjfél után aztán újra csendes lesz minden. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ha tovább sétálunk, a külső tó mögött felfedezhetünk egy másikat is, ahol több horgászhelyet is kialakítottak az évek során. Úgy tűnt mintha itt több szúnyog is lenne, ám egy horgásznál amúgy is kötelező felszerelés tavasztól a szúnyogriasztó. Egy helyi tanács szerint sötétedéskor érdemes itt próbálkozni, „akkor csipkednek a nagy halak”, ez a tó vadregényesebb. Apró kincs e vidéken.

A tóban található halak

Vasvári tó

Ragadozó halak: süllő, csuka, harcsa; békés halak: ponty, amur, kárász, keszegfélék.

Elvihető halmennyiség

Nincs méretkorlátozás. Elvihető két nemes hal, és meg nem erősített forrásból úgy tudjuk, egyéb halakból 5 kg-ig.

Napijegy

Felnőtt jegy 2000 forint, amelyet a külső parkoló melletti kutyás-horgászboltban, illetve legközelebb helyben: Kunfalvi András, jegybizományosnál (Szentmihályfalvi út 10., a buszállomás feletti utcában).

Horgászati időszakok

Egész napos jegy van, nincsenek külön időszakok.

A helyiek tippje

Bár mi nem próbáltuk, ott jártunkkor a helyi törzsvendégek kenyérdarabkával horgásztak, s volt is eredménye egy termetes – kb.3 kg-os - ponty „személyében”. Megnéztük!

A mi tippünk

A nagyjából másfél méter átlag mélységű tóban spiccbottal (az 5 méteressel) is érdemes próbálkozni.

A Farkincás tó Püspökmolnáriban

Püspökmolnári tó

>
Megközelíthetőség

Szombathely felől érkezve a püspökmolnári főutat követve néhány kanyar megtétele után juthatunk el a Farkincás tóig.

A környezet

Nagy horgásztó, ahol hétvégente általában teltház van, tán ezért is fordulhatott elő, hogy az első látogatásunkkor a szomszédon (összeakadtunk) és a törpeharcsákon kívül mást nem sikerült kifogni. Jó horgásznak idő is kell - mondtuk, no meg persze meg kell ismerni a helyet is.

Napi jegy

Felnőtt jegy 3000 forint, sporthorgászjegy is kapható: 12 és 24 órára 2000 és 3000 forint. A helyszínen váltható a bejárati kis halőrháznál, a kapott jegyet kifele menet le kell adni, és ha van mit (csakis halféle) bemutatni. A házikóban megtekinthető a büszkeségfal: sok, méretes halról és kifogójáról.

Elvihető halmennyiség

Méretkorlátozás van. Egy alkalommal 4 kg-ig lehet halat elvinni, illetve egyéb halakból 3 kg-ig.

Horgászati időszakok

Két napszakra van osztva: napközben: reggel 7-től este 7-ig (illetve napnyugta), ezt követően már az éjszakai horgászat kezdődik, egészen tehát reggel/hajnali (kinek hogy) 7-ig.

A tóban található halak

Püspökmolnári tó

Ragadozó halak: csuka, süllő, balin, harcsa és fekete sügér; Békés halak: amur, ponty, keszegfélék, időnként compó. Jobboldalt egy kis képes bizonyíték, hogy van hal a tóban.

Honlap

Még több részlet a tóról, és a szabályokról a www.farkincasto.hu-n.

A helyiek tippje

Egy kisfiú szerint az édes golyóval - bojli - érdemes próbálkozni, és hát a gyerekek nem hazudnak. Ezekből - mármint a golyókból - létezik büdös és ízes változat is.

Mindig másra kapnak a halak, aki teheti, érdemes utána néznie a honlap fórumján, hogy az adott időszakban kinek mi jött be, na és persze a nap mely időszakában (többen a reggeli napszakot jelölték meg). Azért ne hagyjuk otthon a régi jól bevált kukoricát, gilisztát se. Stéget és csónakot sajnos nem lehet használni.

A mi tippünk

Ha sikeresek vagyunk, akár ország-világ megnézheti zsákmányunkat, hiszen ha készítünk fényképet és elküldjük e-mailben felkerül a tó honlapjára. (www.farkincasto.hu kép beküldése menüpont).

A Zsennyei horgász-tó: Fish Farm

A zsennyei tó


Megközelíthetőség

Ha Püspökmolnári felöl érkezünk, akkor Rum irányába menjünk tovább. Miután beértünk a faluba az első kereszteződésnél balra, Gyanógeregye irányába kanyarodjunk le és kövessük az utat. Itt található a kerítéssel körbevett horgásztó. Bár nem nehéz eltéveszteni, amikor először jártunk ott, nekünk sikerült. Tehát a biztonság kedvéért: nem kell elmenni a faluig (Zsennye), hiszen a tó a határában van. Csak figyelmesen!

A környezet

Átlagos horgásztó, sok helylehetőséggel. Az előterében játszóparkot is kialakítottak a tulajdonosok. Egy tó körüli séta pedig a természetimádók számára is élményeket nyújt. Több fedett pad is található a tó körül, amely nap és eső esetén is véd minket. Itt akár pikniket is tarthatunk. Apuka horgászik, s közben a család sem unatkozik, megfelelő alapanyagokkal pedig érdemes kipróbálni a bográcshelyet is.

A nagy tó mellett egy kisebb is található, ahol külön napijeggyel lehet horgászni.

A tóban található halak

A zsennyei tó

Ragadozó halak: afrikai és szürke harcsa, csuka, süllő; békés halak: ponty, keszegfélék, amur.

Napi jegy

Felnőtt 1500, a helyszínen váltható a bejárati kis épületnél, ami büfé és bolt is egyben, ahol horgászcikkek és csali is kapható.

Elvihető halmennyiség

Nincs méretkorlátozás, a halak után kilogrammonként külön kell fizetni, az ára fajtánként változó. Mi afrikai harcsát vittünk el: 850 Ft/kg.

Horgászati időszakok

Két napszakra van osztva. Nappal este 8 óráig lehetünk (napnyugta), ezt követően már éjszakai horgászat van reggel fél 7-ig.

Honlap

További infók a www.zsennyehorgászto.hu internetes oldalon találhatók.

Helyiek tippje

Ami talán a legtöbb horgászhelyen érvényes a hajnali és az esti órákban kezdenek kapni a halak.

A mi tippünk

Mi ennek ellenére fényes nappal is próbálkoztunk már, és folyamatos kapásaink voltak a már említett afrikai harcsából:

Persze volt, hogy nem sikerült fogni semmit (csak a bot végét), ilyenkor - nehogy szó érje a ház elejét - a már említett büfénél található tartályban úszkáló, korábban kifogott halakból vásároltunk kettőt.
.