Savaria Karnevál (4): Péntek délelőtt, Ferences-kert

2003.08.22. 18:07

Izzadságszag és porfelhő. Marcona harcosok állomásoznak városunk szívében, már napok óta. Vérszomjas gladiátorok és hős amazonok. A szüzek megrontója és a mobil WC.

Ez itt már a nagyüzem! Ez volt az első gondolatom, miközben araszolgattam a belvárosban parkolóhely után kutatva. Bizony, a Savaria Karnevál pénteki napján már minden teljes gőzzel működik. A Thököly utca tele már pavilonokkal, a Ferences-kert felé haladva pedig hatalmas sort pillantok meg a bejáratnál, jegyre, bebocsátásra várva.

Savaria Karnevál (4)- Péntek délelőtt, Ferences-kert

A programok előtt még van időm szétnézni, a Ferences-kertben állomásozó egységek között. Szabályos táborok sorakoznak egymás mellett, pihenő légiósok, katonák és gladiátorok várnak a megmérettetésre. Az egész helyszín rendkívül korhű, még arra is ügyeltek, hogy a pihenő katonák eredetinek tűnő fémedényekből falatozzanak, igazi korsókból oltsák szomjukat. (Bár a hátsó traktusban megbúvó halványkék műanyag mobil vécéből kikászálódó harcos látványa némiképp visszazökkent a valóságba.)

Savaria Karnevál (4)- Péntek délelőtt, Ferences-kert

A műsor pontosan kezdődik a napnyitó keretjátékkal, a színpadon a ceremóniamester és tanácsadója szellemes dialógusa remek felvezetőnek bizonyul.

Az Ars Dimicandi gladiátoriskola bemutatójára már megtelik a lelátó, pedig a nap egyre erősebben süt. A pajzsokba, vértbe öltözött katonák harca igazi látványossággal szolgál. A bemutatót gyakran kíséri taps, megérdemelten.

A délelőtt egyik legnépszerűbb bemutatóját a nagy létszámú Collegium Gladiatorum edzése jelenti. Jópofa, ahogyan bemutatják a legjobb gladiátorokat, humoros jelzőkkel illetve őket („szüzek megrontója, a rettenetes”), miközben izomzatukat, fogazatukat mutogatják a nagyérdeműnek. Az edzés maga igen látványos, akrobatikus elemekkel megtűzdelt gyakorlatokból áll. Kemény dolog lehet a tűző napon ezeket elvégezni, mellettem meg is jegyezték, hogy ki kellene hajtani aranylábú focistáinkat is ide néhányszor, ilyen gyakorlatozás után talán jobban menne a játék a pályán is.

A délelőttöt a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület látványos íjászbemutatója zárta.

Savaria Karnevál (4)- Péntek délelőtt, Ferences-kertKépgaléria: Savaria Karnevál 2003
.