Bort a borozóból - Mándliék borai Szombathelyen

2009.12.10. 19:45

Annak ellenére, hogy Szombathely bortermelő vidékek közelében fekszik, egy kezemen meg tudnám számolni, na jó, kettőn, hogy hol mérnek helybéli bort. Ha mérnek is, legfeljebb egy fajtát, többnyire vöröset. Épp örülök annak a kis borozónak, amelyik tavasszal nyílt a Külső-Nárai úton, a Felsőhegyen: a csempeszkopácsi Mándli-borászat teljes választéka megkóstolható, és ha ízlik, haza is vihető.

Még egy derűs őszi vasárnap délután indultunk párommal kisebb biciklitúrára, amelynek első és – mivel a bor és a kellemes fehérabroszos környezet ott marasztalt – utolsó állomása volt az új kis borozó, amelynek napsütötte, virágos teraszán leültünk, és kértünk egy pohárkával.


Ezt megelőzően azonban elmélyedtem az itallap tanulmányozásában, kifejezetten a borokra koncentrálva, átugorva a sörök sorát, a pálinkákat és egyéb szeszeket, pláne az üdítőket. Ami legelőször meglepett, az a választék volt, háromféle fehér borból, Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát, és kétféle vörösből, Zweigelt és Kékfrankos választhattam. Nem igazán értettem a táblát, mely szerint saját borukat forgalmaznák, főleg ennyifélét. Mándli Tiborné, Klári aztán elmondta, hogy a szőlő a zalai dombokon, Bérbaltaváron és Zalaszentgróton terem (ez már a zalai borvidék), a vörösbornak való pedig Kőszegen, ahol pedig mindez borrá válik, az a csempeszkopácsi családi borászat.

A szőlészetet apósa, Mándli Lajos alapította, a borászat viszont már a fia, Mándli Tibor reszortja. Apa és fiú – és persze a család többi tagjának az összefogása – nem volt eredménytelen, ezt jelzik a borversenyen elért igen szép eredmények. Mándliék Pinot Blanc-ja 2008-ban bronzérmes lett, Zalai Rajnai rizlingje és Szürkebarátja pedig oklevelet kapott rangos hazai mezőnyben. Az én kedvencem azonban a Chardonnay-juk, ezt a fajtát 2007-ben Kőszegen ugyancsak bronzzal díjazták. Bár magam inkább lazább, fröccsnek, hosszúlépésnek is alkalmas száraz fehérborokat részesítem előnyben, ilyenkor télen, borús napokon igencsak át tud melegíteni egy pohár vörösbor. A Mándli Borozóban Zweigeltet kóstoltam, és nem csalódtam, tükrös, elegáns, illatos és megcsillan benne a szőlő íze, amit én különösen szeretek a borban. Nem véletlen, hogy 2007-ben Zweigeltjük ezüstöt kapott Kőszegen.

Mándliék borozójában lehet borozgatni. Jól el lehet ücsörögni a fehér abroszos asztalok mellett, nézni a szép borokat, kóstolgatni, szót váltani Klárival a borokról, béke van, nyugalom, derű. A remek borokat pedig nagyon barátságos áron – decijét 50-60 forintért mérik. Palackban el is lehet vinni: a hét decis 650-720 forint, a kétliteres PET palackban pedig ugyanezek a borok már 700-800 forintért kaphatóak palackonként.

Csempeszkopácsi borászatukban hozott edénybe csapolják a nedűket a borbarátok örömére.


Mándli Borozó
Cím: 9700 Szombathely, Külső Nárai u. 55/A
Telefon: 06 (94) 324-294

A Mándli Borozó az ALON-lapcsalád regisztrált partnere.
.