Réz András járt itt

2004.05.08. 11:46

Eredetileg előadásról is szó volt, de végül meg kellett elégednünk egy könyvesbolti felbukkanással: Réz András Válogatott szorongásaim című könyvét dedikálta a KO. könyvesboltban.

Réz András


Nem lehet tudni, hány embert riasztott el az éppen szakadó eső, mindenesetre mérsékelt volt a tolongás a K.O. könyvesboltban péntek délután, ahol Réz András dedikálta könyvét.

A szigorú fekete ruhában érkező filmesztéta amúgy élőben csupa mosoly, barátság és kedély, az asztala előtt sorban álló rajongók mindegyikéhez van néhány kedves és szellemes szava. Most már értjük, miért hívják olyan sokat szerepelni.

Eredetileg Szombathelyen sem pusztán könyvek aláírására korlátozódott volna a szerepe. Korábban úgy volt, hogy az MMIK-ban önálló műsora is lesz Szorongjunk együtt Réz Andrással! címmel, de aztán bő egy hete sztornózták az eseményt. Két oka volt ennek – mondta az ALON-nak Bors Eszter, a KO. programért felelős szervezője. – Egyrészt bizonytalan volt az érdeklődés nagysága, másrészt gondok merültek fel a műsorvezető személye körül is. A Réz András-rajongóknak azonban nem kell aggódniuk, a tervek szerint az est valamikor ősszel meg lesz tartva, szoronghatunk majd hát együtt.

A popkultúra apostolaként és szakértőjeként számon tartott Réz András egyébként tipikusan azok közé tartozik, akiknek munkássága és világlátása alaposan megosztja a közéletet. Ha érdekel valakit: A médiában is sokszor felbukkanó esztétát szerkesztőségünk tagjai is nagyon különbözően ítélik meg. És ez így van jól.
Réz András: Válogatott szorongásaim

A Válogatott szorongásaim valójában egy amolyan poénos dumagyűjtemény. Réz András érdekes ember, jó szövege van és ebben a könyvben ezeket a „jó szövegeit” szedi egy csokorba. Poénkodik zsidó származásán, foglalkozik önnön antimacsóságával, az ezoterikával, a hipochondriájával, és persze bőségesen szűkebb szakterületével, a televízióval és a mozival.

Sajnos a mű vége felé kissé elfárad a mester, az olvasónak az az érzése, hogy rövidnek bizonyult az eredeti kézirat, ezért valamit még kínlódni kellett hozzá, hogy meglegyen legalább kétszáz oldal.

Mindezek ellenére, aki szereti Réz Andrást, annak kötelező darab a könyv, hiszen a szerző önmagát adja, azt a stílust, amit valahogyan Rejtő Jenő és Woody Allen humorából gyúrt össze.

Álljon itt példának egy igen jellemző idézet a könyvből a magyarok EU-csatlakozásáról:
„Hogy mit jelent számunkra az EU-csatlakozás, egyelőre nem tudjuk. De hogy mivel jár a mostani EU-tagok számára, azt ők még nem is sejtik. Most még szélesen mosolyognak, invitálgatnak bennünket, de aztán majd lesz sírás-rívás.” (morn)


Réz András

.