Képeslapozás

2003.08.26. 13:40

Gyermekkorunkban mindannyian gyűjtünk képeslapokat. A Művelődési és Sportházban zajló kiállítás azt prezentálja, mi történik, ha valaki nem hagyja abba időkorán ezt a hobbit.

Képeslap-kiállítás MSH

Hamisítatlan szocreál környezet a Művelődési és Sportházban. Nénik a bejáratnál, üresség, félhomály, általános lepattantság, aprókockás padló, valami ordenárén csúnya, már-már szép dekoráció 40-es felirattal, amely feltehetőleg e remek létesítmény életkorára utal. A múlt héten a látvány ki volt egészítve egy földszinti függönyvásárral is - éljen a sport és a művelődés.

Miután túlvagyunk a körítések okozta apró sokkon, a néni felkapcsolja az emeleti lámpákat, s jöhetnek a képeslapok. Van belőlük bőven. Az Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos Találkozója apropóján megrendezett kiállításon mintegy hetven tablón több ezer képeslap tekinthető meg.

Képeslap-kiállítás MSH

A kiállított anyagok úgynevezett tematikus gyűjtemények, azaz egy-egy meghatározott témát járnak körül, esetenként több száz képeslappal. Ilyen gyűjteménycímeket találunk például: Rákóczi Ferenc a nagyságos fejedelem, Zrínyi Ilona és kora, Herendi Porcelán, Budapesti séta, Építészettörténeti barangolás. Vannak százéves, kuriózumszámba menő lapok, de akadnak abszolút hétköznapi, postán vagy múzeumban bárki által megvásárolható példányok is.

Képeslap-kiállítás MSH

A hangulat, a részletek finomsága miatt kimondottam érdekes a múlt század első ötven évét feldolgozó gyűjtemény, az Alkalmi és üdvözlő képeslapok a XX. Század első feléből (Dr. Molnár László, Szentes) és koncepciója miatt figyelemre méltó a Gyermekeink című gyűjtemény (Sebestyén Imre, Kecskemét), amely azt mutatja be, hogyan is ábrázolták különböző korokban a fogantatástól a felnőtté válásig tartó folyamatot a képeslapok. Ez utóbbi két gyűjtemény nagyon közel hagyományos értelemben vett művészet fogalmához.

Ha arrafelé járunk – például egy függönyvásáron – ne felejtsük el, hogy mit rejt az emelet félhomálya.

A kiállítás szeptember 6-ig áll nyitva az érdeklődök számára, naponta 10-től 18-ig.
.