Nyári tipp: Vasvári fürdő és a mihályfai pincék

2010.06.30. 13:40

Régóta készülünk kipróbálni a vasvári termálfürdőt, erre most sort is kerítettünk. De ha már a Vasi Hegyhát fővárosába ellátogattunk, megnéztük a petőmihályfai hegyet is, a védett pincékkel együtt.

Vasvári fürdő

Árak, tippek, tapasztalatok.

Kánikulában termálba?- csodálkozott a barátnőm, aki inkább valami hűs osztrák bányatavat ajánlott az egy napra tervezett fürdőtúra céljaként. Én viszont nem hagytam magam eltántorítani: közel van Szombathelyhez, olcsónak is ígérkezik, még sosem jártam ott, és ha a fürdőben nem érezném jól magam, rengeteg látnivalót találok a környéken.

Vasvári fürdő

Vasvár fürdője a Szentkút nevet viseli, közel esik a városka szélén fekvő búcsújáró helyhez, amit szintén Szentkútnak említenek. Ha Szombathely felől érkezünk, könnyű megtalálni a Járdányi utcai objektumot, a város szélén fekszik, táblák jelzik, akárcsak a mellette lévő kempinget.

Az első benyomás már kedvező, parkolója tágas, korán érkeztünk (tíz órakor nyit a fürdő), így fát is találunk, ami alatt az autó is hűsölhet. A fogadtatás barátságos, a jegyárak nemkülönben: a felnőttek 800 forintért léphetnek be, nyugdíjasok, gyerekek 500 forintért, a szomszédos kempingben lakó felnőttek 200 forint kedvezményt kapnak.

Vasvári fürdő

Az öltözők, vizesblokkok szemrevételezése után sem változik a kép: kívül-belül klinker és fa természetes harmóniája, kicsi, de kényelmes helyiségek, az öltözőszekrényeken kulcs (ezért nem számítanak fel pluszpénzt), rend és tisztaság, a vécében vécépapír, a mosdó szélén szappan.

Három medencébe lehet csobbanni, bár a gyerekmedencénél ez enyhe túlzás, ez egy igazi pancsoló, egy napernyőt szerencsés lenne föléje tenni. Az úszóknak szánt, 180 centi mély medence ott jártunkkor valamiért kicsit zöldes, de a fürdőmester azt mondja, minden értékük megfelelő, a saját kútból húzott hideg víz és temperálásra használt termál keverése az oka, hogy zöldes árnyalatot kapott. (Ami valóban nem fordulhat elő sűrűn, mert a strand törzsvendégei is meglepődnek rajta.)

Vasvári fürdő

A termálmedence viszont ideális hőmérsékletű, 30-35 fokosként hirdetik, most inkább az alsó határt közelíti, tehát kánikulában sem lehet benne megfőni. Vasárnap délelőtt alig vagyunk néhányan, a 250 négyzetméteren nyugodtan lehet tempózni, lebegni, siklani – élményelemből csak a saját magunk által gyártott áll rendelkezésre, de nekünk ez bőven elég. Annál is inkább, mert maga a környezet nagyon kellemes. A fürdő egy ligettel határos, lényegében egy erdő szélén van. A mikroklíma meghatározója egy nagyon öreg, hatalmas árnyékot vető platánfa, amely látványnak sem utolsó. Bőven van pad, ülő és napozóhely, rádiózaj és strandzene-mentes, madárdalos helyecske.

Vasvári fürdő

Ez utóbbit délután már elnyomja a gyerekzsivaj, a családostul jönnek a helybéliek, hegyhátiak, és kellemes klubszerű hangulat lesz úrrá a vízben és a parton. Tipikusan kisvárosi, helyi igényeket kiszolgáló strand, a maga műfajában remek, de a távolabbról érkező sem csalódik. Viszont úgy készüljön, hogy az ital nem olcsó (pohár sör 220 forint, az üdítők 300 forint felett kezdődnek), ételválaszték pedig jószerével kimerül a rántott csirkemell-sültkrumpli kombóban. (A csirke 10 dekánként 400 forint.)

A kemping így nyár elején még nem mondható túlzsúfoltnak, hogy nyáron mennyire telített azt nem tudjuk. Pedig Vasvár megér egy néhány napos kirándulást. A városka értékeiről majd később most inkább egy kevéssé ismert, de nagyon különleges helyről: a petőmihályfai hegyről.

Vasvári fürdő

Petőmihályfa Vasvártól tíz perc kocsival - mi azért jövünk, hogy a párom megmutassa a hajdani családi birtokot, annak is a leglényegesebb részét, a régi szőlőt. A látvány megejtő, bár az új tulajdonosok már korántsem viselik akkora gondját birtokuknak, mint a régiek. Sajnos a parcellák és pincék egy része itt is elhanyagolt, felhagyott, mint a hegyháton máshol is, viszont csodásan bontakozik ki a dombok-völgyek váltakozó karéja. A győrvári templom tornya sejlik fel, utána az utána következő domb már Zala.

Vasvári fürdő

A családi zarándoklat a Szent Bertalan kápolnánál folytatódik. Csak kívülről láthatjuk a Barkócza hegyen álló 18. századi barokk kistemplomot, viszont egy illatos, vadszegfűs, romantikus tisztás közepén. Innét nincsenek már messze a műemlékileg védett, boronafalú pincék, amelyeket ugyancsak érdemes megnézni.

 

.