Hirdetés

Ritka szerecsenmaki született Magyarországon

2016.05.24. 17:13

Hirdetés

Ritka szerecsenmaki (Eulemur macaco) született a Nyíregyházi Állatparkban.

A lengyel származású hím és a luxemburgi nőstény 2014-ben, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a sóstógyógyfürdői látványosságba - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark sajtóreferense-osztályvezetője kedden az MTI-t.

A 120 napnyi vemhesség után világra jött, jelenleg héthetes kölyöknek eleinte sötét bundája volt, s mivel anyja sokáig rejtette a kíváncsiskodó tekintetek elől, az ivarát sem tudták megállapítani a szakemberek. Az állat egyre gyarapodó barna bundája és a fehér pamacsos füle mára azonban egyértelművé tette, hogy nőstény.

Ritka szerecsenmaki született Magyarországon

A kölyök jelenleg anyatejen él, de fokozatosan elkezdi majd fogyasztani az elsősorban levelekből és gyümölcsből álló táplálékot.

A szerecsenmaki Észak-Madagaszkáron őshonos állat. Érdekessége, hogy a fekete szőrű hím és a barna bundájú, fehér nyakgallért viselő nőstény annyira különbözik egymástól, hogy sokáig külön fajnak hitték őket.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat összesítő vörös listáján sebezhető kategóriában szerepel. Noha alkalmazkodásra képes faj - az érintetlen erdőkön kívül faültetvényeken, valamint erdőfoltos területeken is megél -, élőhelyét az illegális fakitermelés és az orvvadászat folyamatosan csökkenti.

A világon jelenleg kétszáz szerecsenmaki él állatkertekben, a nyíregyházi szaporulat az idei harmadik utód Európában.

Fotó: Balázs Attila (MTI)

.