Nyitott tanulási központ nyílt Zalaegerszegen

2010.05.10. 15:26

Digitális írástudásra felkészítő program kezdődött el Zalaegerszegen, az Első Magyar-Dán Termelőiskolában; a Norvég Alap finanszírozásával újonnan kialakított termet és a számítógépeket az első csoport hétfőn vette birtokba.

Az ország kilenc helyszínén megvalósuló kísérleti program nyitott tanulási központot biztosít a hátrányos helyzetű emberek számára. A zalaegerszegi termelőiskola konzorciumi partnerként kapcsolódott be a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért programba - mondta Molnár Máté, a termelőiskola alapítvány programigazgatója.

"Digitális ismeret nélkül ma már nem lehet élni." Életkortól függetlenül mindenkinek élethosszig tartó tanulásra kell felkészülnie, mert a korábban megszerzett szakmával lehet, hogy csak néhány évig tudnak elboldogulni. Ezt követően újabb képzettség megszerzésére, újabb kompetenciák elsajátítására lesz majd szükség - hangsúlyozta Molnár Máté.

A nyitott tanulási központ szolgáltatásaival jobban fel lehet készülni a munkaerőpiac elvárásaira. A digitális írásoktatáson túl vállalkozóknak, szélesebb tömegeknek is terveznek szakmai programokat, de akár a kertbarátok is kaphatnak segítséget a munkához, vagy a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

Az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány 15 esztendeje támogatja a többszörösen hátrányos helyzetű, alulképzett, szakmával nem rendelkező rétegeket. A másfél évtized alatt közel másfél ezren vettek részt a programokban, 200-an szereztek alapiskolai végzettséget. A hiányszakmákban közel 150 betanított- és 900 középfokú OKJ szakmai bizonyítvány adtak ki. A szakmai végzettséget szerzettek 85-90 százalékának sikerült tartósan elhelyezkedniük a munkaerőpiacon.

A termelőiskola tevékenysége a munkanélküliség növekedésével az idősebb korosztályra is kiterjed. A felnőttképzésben résztvevő, ötven év feletti hallgatók is kaphatnak olyan lehetőséget, amivel fokozni tudják a munkaerő-piaci esélyeket.