Sopron nem engedi el könnyen a szombathelyi egyetem kezét

2015.08.02. 18:51

Erre utalnak a vezetői nyilatkozatok.

„A legmagasabb szinten döntenek az egykori Berzsenyi Dániel Főiskola sorsáról” – ezt néhány hónappal ezelőtt egy háttérbeszélgetésen hallottuk, és – ismerve a dolgok mostani menetét – nincs kétségünk afelől, hogy ez igaz is lehet, illetve hogy mit (kit) is jelent a "legfelsőbb szint".

Mindenesetre végjátékához közeledik a szombathelyi felsőoktatás önállósodási küzdelme: a híradásokból és az államtitkári nyilatkozatokból úgy tűnik, a „legfelsőbb szint” megadta a zöld utat a – mellesleg cseppet sem egyszerű és alaposan elkésett – önállósághoz.

Az előzményekkel most nem untatnánk olvasóinkat, az utóbbi napok nyilatkozataira azonban mindenképpen érdemes odafigyelni.

Merthogy ezekből az rajzolódik ki, a soproni központ még nem látja lefutottnak a meccset.

Faragó Sándor a szombathelyi egyetem egyik ünnepélyén beszél

Faragó Sándor a Savaria Egyetemi Központ (SEK) egyik korábbi ünnepélyén beszél. A rektor, úgy tűnik, nem akar belenyugodni Szombathely távozásába.


Pénteken egy interjút közöltünk, amely dr. Solti Péterrel, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztossal készült. Bár az írás viszonylag kevés konkrétumot tartalmaz, a sorok között annyi kiolvasható, hogy a megkérdezett nem tartja véglegesen lefutottnak a bejelentett átalakítások ügyét.

A miniszteri biztos azt mondja például:

„Bár nagyon sok információ áll a rendelkezésünkre már most is, mégsem zárjuk ki, hogy esetleg olyan eredeti javaslatok születhetnek, amelyeket figyelembe érdemes venni. A változtatásokról augusztus végén születik döntés.” Teljes cikk.

Az Indexnek Dinnyés Álmos, a Nyugat-magyarországi Egyetem kancellárja ilyeneket mondott:

"Mosonmagyaróvár leválása ésszerűnek látszik", ugyanakkor „Szombathelyen egyelőre az a probléma, hogy a műszaki képzés még nem elég erős: 1600-1800 hallgató pedagógusképzésre jár, és csak 80-an vannak a duális gépészmérnök alapszakokon. 1,5 milliárdos beruházással ugyan létrehoztak egy oktatólabort, ez azonban az oktatási tevékenység mellett csak korlátozottan alkalmas külső megbízások, kutatások, mérések teljesítésére.  A szak ráadásul soproni oktatók nélkül a jelen állapotában nem akkreditálható. 

Figyelembe kell venni azt is, mondta Dinnyés Álmos, mekkora költséggel járna Szombathely leválása. A karoknak egyrészt magukkal kell vinniük eddigi adósságaikat - ez Szombathely esetében több százmillió forintot tehet ki. Ezen kívül az önállósodásnak is komoly induló és későbbi költségei vannak. Egyes számítások szerint egy önállósodó intézményre az első 2-2,5 évben akár 1-2 milliárd forintot is költeni kell, mondta a kancellár. Teljes cikk.

Hasonlóan határozott, részben fenyegető, részben szirénhangot üt meg az Origónak nyilatkozó Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora.

„Jelenleg a szombathelyi központ a főiskolai szintet jelentő alkalmazott tudományok egyeteme szintnek megfelelő feltételeket sem teljesíti. Ez nem elegendő egy önálló intézmény fennmaradásához” – fogalmazott a rektor. Ha viszont továbbra is együttműködnek a Nyugat-magyarországi Egyetemmel, akkor gyorsabban tudnak új képzéseket indítani, és nagyobb pályázati források válnak elérhetővé. Teljes cikk.

A helyzet kicsit ahhoz hasonló, mint a mikor a házasság alatt sokszorosan megalázott feleség már beadta a válási papírokat, de macsót játszó férj nem tud beletörődni abba, hogy elveszíti a nőjét. 

.