Önálló lesz a szombathelyi egyetem, de most jön a neheze

2015.07.30. 12:18

Közben atomjaira esik a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem.

Legrégebbi olvasóink emlékezhetnek, hogy Szombathelyen mekkora vita előzte meg a Berzsenyi Dániel Főiskola egyetemmé válását, pontosabban azt, hogy kihez is kellene csatlakozni, hogy meglegyen az egyetemi rang.

És amikor Gadányi Károly rektor 2007-ben azzal jelentette be a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetemhez való csatlakozást, hogy:

„nagyon rövid időn belül egy nagyon régi vágy teljesül, Szombathely is az egyetemi városok körébe fog tartozni”,

sokan már akkor szkeptikusak voltak, mondván, rossz döntés született, melynek hátterében nem annyira a racionalitás, mint lobbik és egyéni érdekek húzódtak meg.

Az utóbbi évek fejleményei valóban a kételkedőket igazolták.

A Savaria Egyetemi Központ (SEK) folyamatosan épült le mind a hallgatói létszám, mind a szakok tekintetében, ráadásul gyakorlatilag állandósult a súlyos pénzzavar, kiderült, a soproni egyetem súlyos adósságokkal küzd.

Ez utóbbi tény magyarázza azokat a vélekedéseket, hogy a központ elszívta a pénzeket, és Szombathely afféle gyarmat lett.

Ehhez képest csoda, hogy csak ez év elején alakultak ki forradalomközeli állapotok a SEK-en, és mondta ki a többség: függetlenedi kellene Soprontól.

Ezek után gyakorlatilag állóháború kezdődött Sopron és Szombathely között, amely első hallásra elég reménytelennek tűnt, de aztán kiderült: a szombathelyi politikusok is kiállnak a SEK függetlenedéséért.

Önálló lesz a szombathelyi egyetem, de most jön a neheze

Ahogy feltenni sem volt nehéz, úgy nem lesz nehéz a négy tipliből kitekerni a csavarokat. Annál nagyobb feladat lesz újragondolni mindent.


Nos, most úgy tűnik, a küzdelem elérte célját: mind az Index, mind az Origo úgy tudja, Szombathely megkapja a zöld lámpát az önállósodásra.

Palkovics László államtitkárral való háttérbeszélgetésre hivatkozva ezt írja az Index:

Az egykori szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolából lett Savaria Egyetemi Központ esetében azt kell megvizsgálni, képes lesz-e hosszú távon önállóan működni, mondta a felsőoktatási államtitkár. A Savarián három kar működik: a Bölcsészettudományi, a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi, valamint a Természettudományi Kar. Az államtitkárság szerint ez az intézmény jó gazdasági környezetben inkább az informatikai és műszaki képzések felé indulhat el.

Egyelőre ennyi lenne a lényeg, szombathelyi szempontból már csak másodlagos, hogy gyakorlatilag megszűnne az egész Nyugat-magyarországi Egyetem.

Ha valóban ez a forgatókönyv érvényesül, az egyrészt reménykeltő, ugyanis a felsőoktatás leépülésével maga a város jövője kérdőjeleződött meg, másreszt – ahogyan az már csak a győztes forradalmak után lenni szokott- az igazi kihívások csak most kezdődnek majd.

Onnan sejthető, hogy a helyzet nem lesz egyszerszerű, hogy soproni, győri és budapesti informális beszélgetéseken az jött le, hogy jókora ellentábora van a formálódó önálló szombathelyi felsőoktatásnak.

Ugyanakkor a gépészképzés indulása és a növekvő hallgatói érdeklődés mindenképpen bizakodásra ad okot. 

Kiegészítés:

Az ügyben a mai nap sajtótájékoztatót tartott a  Palkovics László, gyakorlatilag mindenben megerősítve a sajtóértesüléseket.

Az MTI így számol be erről.

Jelentős átalakításokat terveznek a felsőoktatási intézmények struktúrájában, működésében: ismét lenne például állatorvosi egyetem és önállósodna a soproni erdőmérnöki kar is. Végleges döntés augusztus végén várható - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Palkovics László azt mondta: jelentősen átalakulhat a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), amelynek az átalakítására azért van szükség, mert az intézmény integrációját "nem sikerült jól végrehajtani", emiatt pedig belső feszültségek alakultak ki.

A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kibővítve képzését. Szintén önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) részeként működne tovább - mondta az államtitkár.

Palkovics László szólt arról is, hogy a budapesti állatorvos-tudományi kar kiválhat a gödöllői Szent István Egyetemből, és önálló egyetemként működhet tovább. Az önállósodás lehetőségét az teremti meg, hogy az állatorvosi képzés hallgatóinak 60 százaléka már ma is külföldi hallgató, és az intézmény költségvetésének 80 százaléka saját bevételből származik. A létrejövő önálló egyetem tehát fenntartható lenne - tette hozzá.

Palkovics László ismertetése szerint a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti és élelmiszeripari karai a gödöllői Szent István Egyetem részeként működhetnek tovább.

Az államtitkár beszélt a szolnoki és a kecskeméti főiskola lehetséges összeolvasztásáról is, amelyet a szolnoki hallgatói létszám csökkenne és a kecskeméti képzések erősödése indokol.

Hasonlóan érvelt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összevonása mellett, mondván, a gyöngyösi intézmény létszáma jelentősen csökkent. Az összevonás célja egy erős egyetem létrehozása lenne a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai karának bevonásával.

Az intézményi átalakításokat előkésztő munka hetekkel ezelőtt megkezdődött, a következő hetekben összegzik a vizsgálatok eredményeit, végleges döntés pedig augusztus végén várható - mondta az államtitkár.

.