Hirdetés

Megjelent a felsőoktatási képzésekről szóló kormányrendelet

2015.06.09. 20:11

Megjelent a felsőoktatási képzésekről szóló kormányrendelet

Hirdetés

Megjelent a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és az új képesítések felvételéről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny keddi számában - írtja az MTI.

A rendelet hatálya a nemzeti felsőoktatási törvény mellékletében felsorolt intézményekre terjed ki, és képzési területenként tartalmazza az alapképzési, mesterképzési szakokat, felsőoktatási szakképzéseket.

Az egyes szakokon, felsőoktatási szakképzéseken szerezhető végzettségeket a Magyar Képesítési Keretrendszer szintjeire sorolták be, megfeleltetve az Európai Képesítési Keretrendszernek. 

A rendelet alapján a jegyzékbe való felvételi kérelmet a felsőoktatási intézmény az oktatásért felelős miniszternek nyújtja be, és ha az előzetes jóváhagyás megtörtént, az intézmény benyújtja a létesítési dokumentumokat az Oktatási Hivatalhoz. A hivatal nyolc napon belül ellenőrzi azt, és ha szükséges, hiánypótlásra szólíthat fel. 

A rendelet - amely külön mellékletében sorolja fel a különböző képzéseket - tartalmazza az egyes tanárszakok párosításának feltételeit is. 

Rögzítették a többi között, hogy azon szakirány indítását, amely a rendelet hatálybalépésekor önálló szakként a kérelmező felsőoktatási intézmény által folytatott képzésként az Oktatási Hivatal nyilvántartásában szerepelt, a felsőoktatási intézmény kérelme alapján – a szak képzési és kimeneti követelményeinek rendeletben történő kihirdetését követően – a hivatal nyilvántartásba veszi.

A változások szeptember 1-jén lépnek hatályba.

.