Himnusz – Nemzeti dal - Magyar Kultúra Napja a Puskásban

2016.01.19. 11:47

A Himnusz születésnapját színes műsorral köszöntötte az SzMSZC Puskás Tivadar Fém-és Villamosipari Szakképző Iskolájának közössége.

Rövid verses összeállítással a magyar kultúra nemzetmegtartó erejét méltatták, kiemelve a magyar nyelv szépségét, fontosságát.

Rendhagyó módon csatlakozott az iskola a Nemzeti Versmondás akcióhoz: nem az internethez kapcsolódva mondták együtt az idei évben kijelölt Nemzeti dalt, hanem az iskola egyik magyartanára vezényelte a mintegy 200 fős diákot és tanáraikat. Így hangzott el együtt, méltósággal mondva a Himnusz első versszaka és Petőfi ikonikus verse, a Nemzeti dal.

A színházzá avanzsált ebédlőben ezután egymást váltották a különböző műsorszámok, melyekben diákok önállóan és tanáraikkal együtt szerepeltek. Volt énekszóló, elhangzott Illyés Gyula Ki a magyar? című prózájának egy részlete, láthattunk Karinthy –jelenetet diákoktól, vérbő, improvizációval teli vásári komédiát tanároktól.

Néptáncos diákok előadásában mezőségi, palatkai táncokat, bukovinai siladrit láthattunk. És persze nem hiányozhatott a műsorból az iskola tanáraiból verbuválódott zenekar, a Joci fater és a Band, akivel a diákok együtt énekeltek.

Hangulatos délelőtt volt, melyben diákok-tanárok megmutatták, milyen sok érték rejtőzik bennük, bebizonyítva az örök mondást, egy szakképző iskola értékei, hagyományai is fontosak, értékteremtőek. Ha ezt hisszük, igazzá válik az utolsó zeneszám egyik gondolata: „ … itt van a nagy csapat…”

 

                                                                                                          Séfelné Horváth Ilona tanárnő

Galéria

.