Hirdetés

Székesfehérváron marad a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai kara

2014.02.12. 19:45

informatika

Hirdetés

Megszülettek azok a kormányzati döntések, amelyek értelmében a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai kara Székesfehérváron marad - tájékoztatta az önkormányzat kommunikációs központja szerdán az MTI-t.

    A bejelentést Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester tette, amikor részt vett a kar nyugdíjba vonuló dékánjának, Mélykúti Gábornak szerdai búcsúztató ünnepségén.

    A városvezető köszöntőjében kiemelte: az elmúlt időszakban hozott kormányzati döntések amellett szólnak, hogy a képzés hosszú távon Székesfehérváron maradjon. Az erről szóló bejelentéseket rövid időn belül hivatalosan is megteszik - tette hozzá.

    A közlemény idézi a polgármestert: "a város, a kar, az itt tanulók és oktatók érdekei egyértelműen egybeesnek".

    A Magyar Nemzet tavaly májusban számolt be arról, hogy több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni Székesfehérváron működő geoinformatikai karát a Nyugat-magyarországi Egyetem, ezért az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést pedig Sopronba költöztetik át. Faragó Sándor rektor akkor azt mondta, hogy az átszervezésre azért van szükség, mert az intézmény állami támogatása 60 százalékkal csökkent, és nincs pénz a kari infrastruktúra működtetésére.

    A lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kar adósságállománya meghaladta a 300 millió forintot, ezenfelül az állami és a magánszféra együttműködésével PPP-konstrukció keretében megvalósuló mintegy 120 milliós beruházásból adódó fizetési kötelezettsége is volt.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lapban megjelentekre reagálva közölte: a Nyugat-magyarországi Egyetem összesen mintegy 1,5 milliárd forintos többlettámogatást kapott. Az egyetem a struktúraváltási alapból megítélt támogatást belső szerkezetének racionalizálására fordítja - tették hozzá.

    Az önkormányzat tavaly májusban azt közölte, hogy az egyetem elképzeléseiről a geoinformatikai kar dékánjától értesültek, ő tájékoztatta az önkormányzatot az áthelyezés tervéről. A kar vezetői kifejezték egyértelmű szándékukat, hogy szeretnének kiválni az egyetemből, és Székesfehérváron kívánják tartani a város és ipara számára stratégiailag fontos műszaki felsőoktatási képzést.

    Az augusztus 19-i székesfehérvári kormányülésen is téma volt a geoinformatikai kar jövője, ott egy önálló felsőoktatási intézmény létrehozása szerepelt a tervekben. A 2013/2014-es tanév megnyitóját szeptember 7-én tartották: 69 nappali, valamint 57 levelező tagozatos hallgató kezdte meg tanulmányait Székesfehérváron.