Hőség tombol Olaszországban és Franciaországban is

2015.07.03. 14:32

Kánikula tombol egész Olaszországban és Franciaországban is.Kánikula Olaszországban
Rómában a lakosok és turisták az utcai kutaknál és parkokban keresnek hűsölést. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között.

A turistákkal teli Velencében a hőmérséklet eléri a negyven fokot és az utcákon sétálók által érzékelt hőség ennél is nagyobb. Az Afrikából érkezett és az előrejelzések szerint szerdáig tartó rendkívüli kánikulát a levegő több mint hatvan százalékos páratartalma is fokozza.
  
  A legmelegebbet eddig Veneto tartományban és a szintén északolasz Trentino-Alto Adigéban levő Bolzanóban mérték. Hasonlóképpen melegrekordot várnak Bresciában, Milánóban és Torinóban is.
    A kánikula egész Olaszországban tombol. Rómában a lakosok és turisták az utcai kutaknál és parkokban keresnek hűsölést. A városi rendőrök még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között.
 

Hőség Franciaországban
Franciaországban is negyven fok körül mozog a legmagasabb napi hőmérséklet. A  kánikula negyedik napja sújtja az ország különböző részeit, néhol áramkimaradásokat is okozott.

Párizsban már szerdán megdőlt a melegrekord, akkor 39,1 fokot mértek, azóta a 37 fok körül mozog a délutáni legmagasabb hőmérséklet. A kánikula az előrejelzések szerint legalább a jövő hét közepéig eltart.

Televíziós klipekben figyelmeztetik a lakosságot, hogy sötétítsék el a lakásokat, tartózkodjanak hűtött helyeken, bevásárlóközpontokban vagy mozikban, igyanak naponta 1,5 - 2 liter vizet, hívják fel rendszeresen egyedülálló ismerőseiket.

Párizsban hatalmas feliratok figyelmeztetik a helyieket és a turistákat, hogy a lehető legtöbb vizet igyanak, könnyű ruhákat viseljenek és fedjék le a fejüket. A rendőrség pedig megértően viszonyul a szökőkutakban megmártózókhoz.  

.