Hirdetés

Zseniális döntés! - Bitskey-Cserhalmi: a Nemzet Színészei

2014.09.30. 14:09

Szenkovits Péter újságíró blogjából.

Hirdetés

Szenkovits Péter újságíró blogjából: a teremtuccse.blogspot.hu-ról:

Bölcsen, okosan s talán nem túlzás: zseniálisan döntöttek a Nemzet Színészei – Berek Kati, Bodrogi Gyula, Gera Zoltán, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Psota Irén, Törőcsik Mari, Tordy Géza -, amikor soraikba választották Bitskey Tibort (85 éves – 2000-ben kapott Kossuth-díjat) és Cserhalmi Györgyöt (66 éves – 1990-ben lett Kossuth-díjas).

Mindketten korszakos művészek.

„Isten a hitemet erősítette meg. Mindig nagyon közel éreztem magamhoz Istent, aki olyan tud lenni, mint egy jó apa, akihez mindig lehet fordulni: bajban, búban, bánatban. És mindig segít. Mert van kegyelem” – vallja Bitskey Tibor, Sorstársaság című kötetemben (2005).

2003. március idusa alkalmából beszélgethettem Cserhalmi Györggyel – az interjú megtalálható a Hidak egymáshoz című könyvemben.

Cserhalmi György: „Az én tevékenységem, egy parasztember, egy átlag magyar ember mindennapi tevékenysége klasszisokkal a magaslatokban van a politika mindennapi színvonalához képest. Az, hogy az ember, ember, az egy olyan alapvető kondíció, amivel soha nem tud fölérni ez a hol tudománynak, hol művészetnek nevezett balfácánság, amit ma, itt, a szemünk előtt emberek gyakorolnak, tökmindegy, de tökmindegy, hogy melyik oldalon.”