Orbán szerint Szombathely nyert azzal, hogy Hende Csaba már nem miniszter

2015.11.17. 21:18

Továbbra is jó a kapcsolatuk.

Orbán szerint Szombathely nyert azzal, hogy Hende Csaba már nem miniszter

A miniszterelnök a Szombathelyi Televízióban kedden.


Szombathely történetében még nem kapott ekkora - 80-100 milliárd forintos nagyságrendben - támogatást, amelyet fejlesztésekre tud fordítani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Szombathelyi Városi Televízió kedd esti műsorának nyilatkozva azután, hogy Puskás Tivadarral, (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármesterével együttműködési megállapodást írt alá a Modern városok program keretében megvalósuló helyi fejlesztésekről.

Orbán Viktor a műsorban elmondta, hogy a megállapodás szerint újabb 5 milliárd forintos támogatást kaphat a Szent Márton városfejlesztési program, erről a szerdai kormányülésen tárgyalnak majd. Ebbe a programba illeszkedik a jelenleg a belvárosban lévő autóbusz pályaudvar kiköltöztetése a vasútállomás mellé.

Szintén több milliárd forint támogatást igényel a kormányfő szerint a Szombathely és környékének árvízvédelmét szolgáló dozmati tározó megépítése, amelynek költségeit teljes egészében az állami költségvetés állja majd.

Orbán szerint Szombathely nyert azzal, hogy Hende Csaba már nem miniszter

A megállapodásban felsorolása szerint szerepel az is, hogy a várost elkerülő utak kétszer kétsávos gyorsforgalmú utak lesznek, Szombathelyet és Kőszeget szintén kétszer kétsávos úttal kötik össze, illetve a Zalaegerszeg és Szombathely közötti gyorsforgalmi utat is kétszer két sávval építik meg.

Hozzáfűzte: a megállapodásban szerepel még az ipari park korszerűsítése is.

Orbán szerint Szombathely nyert azzal, hogy Hende Csaba már nem miniszter

"Szombathely történetében talán nem volt még olyan megállapodás, ami ebben a nagyságrendben, mintegy 80-100 milliárd forint értékben tudott volna fejlesztésekre fordítani" - mondta.

A kormányfő a vasi megyeszékhely további fejlődési esélyeiről szólva fontosnak nevezte, hogy a jövőben is megfelelő számban álljon majd rendelkezésre munkaerő, hiszen Szombathelyen 3 százalék alatti a munkanélküliség és már munkaerő hiány tapasztalható.

"Ahhoz viszont, hogy a város vonzerejét meg lehessen növelni, több száz lakást kell felépíteni" - mondta. Annak vizsgálatára, hogy milyen kormányzati segítséggel lehetne ezt a lakásépítési programot beindítani, egy közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg - fűzte hozzá.

Orbán szerint Szombathely nyert azzal, hogy Hende Csaba már nem miniszter

A Szombathelyi Városi Televízió kedd esti műsorának nyilatkozva a miniszterelnök ehhez hozzátette: a válogatott norvégok elleni győzelme "fantasztikus eredmény", amelynek értékét megnöveli, hogy a továbbjutást nem gólkülönbség számolgatásával, hanem egy "férfiasan vívott csatában" harcolta ki a csapat.

A miniszterelnök az interjú végén a honvédelmi miniszteri posztról lemondott Hende Csabáról, a város országgyűlési képviselőjéről szólva úgy fogalmazott: továbbra is jó a kapcsolatuk, "bajtársias közös történelmük" van, nagyon nehéz időket csináltak végig együtt, melynek során mindig számíthatott rá, ezért szavai szerint hosszabb távon számít még a munkájára.

Orbán szerint Szombathely nyert azzal, hogy Hende Csaba már nem miniszter

Orbán Viktor tavalyi szombathelyi látogatásakor készült fotó. A keddi képeket látva az az érzésünk, hogy akkor mintha többet nevettek volna Hende Csabával. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala.


"Most, hogy kormányzati munka nem nyomja a vállát, teljes erővel Szombathelyért dolgozik, így szerintem egyetlen helyen nyertek a változtatással, itt Szombathelyen" - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor Brenner iskolában tett látogatásáról itt talál fotókat.

(Fotók: szombathely.hu)

.