Hirdetés

A kormány jóváhagyta a miniszterelnök Szombathellyel kötött megállapodását

2015.12.03. 18:19

Egyelőre 2,5 milliárd forint kifizetése tűnik biztosnak, ötmilliárd még hiányzik.

Hirdetés

Ezt Lázár János mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, ugyanazon, amelyen azt is közölte, hogy a milánói világkiállítási pavilont Karcagon helyeznék el

A megállapodást Orbán Viktor november 17-ei, Modern városok program keretében megejtett szombathelyi látogatásán írta alá Puskás Tivadar polgármesterrel, a jóváhagyás pedig Lázár bejelentése szerint a december 2-ai kormányülésen történt meg.

A megállapodás ugyan több esetben meglehetősen kevés konkrétumot tartalmaz, inkább csak szándékokat fogalmaz meg.

A nyugat.hu egyébként tegnap (szerdán) írta meg, hogy "a Magyar Közlönyben megjelent, november 30-ai keltezésű kormányrendelet szerint a város az ígért 2,5 milliárd forintos támogatást a 2015. évi költségvetés Helyi önkormányzatok támogatása fejezetből kapja meg, miután a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter létrehozza a Szent Márton Emlékévhez kapcsolódó beruházások címet. A pénzt utalják, mihelyt megköti a BM és az önkormányzat a támogatási szerződést."

Ez az összeg tehát úgy tűnik, már biztosan megvan. Ám a cikk szerint összesen további ötmilliárd forint kell még az ígéretek valóra váltásához.

Orbán Viktor a szombathelyi városházán 2015. november 17-én. Fotó: szombathely.hu


Most újra felsoroljuk az egyes pontokat.

 • Megállapodtak egy olyan munkacsoport felállításában, amely új lakások építésének lehetőségeit vizsgálja meg, kormányzati segítséggel.
 • A kormány elősegíti egy multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely kialakítását ipari területen, amihez 1,5 milliárd forint támogatást adnak.
 • Segítséget nyújtanak Szombathely és a környező települések árvízvédelmének megoldásához, a dozmati árvízvédelmi tározó megépítésével. Ez egy többmilliárdos beruházás, amelynek a kormány a teljes költségét magára vállalja.
 • Támogatják a Gothard-kastély felújítását.
 • A Szent Márton-tervhez, amelyre eddig már 2,5 milliárd forintot kapott a katolikus egyház és 2,5 milliárd forintot Szombathely önkormányzata, a második ütemben pedig további 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a városfejlesztési program végigviteléhez.
 • További anyagi támogatást nyújtanak a Szent Márton-év programjainak megrendezéséhez is.
 • Segítséget kívánnak nyújtani ahhoz is, hogy az autóbusz-pályaudvart a városközpontból a vasútállomás mellé költöztessék.
 • A Haladás-sportkomplexum felépítésén túl támogatják az Illés Akadémia és a Király-sporttelep fejlesztését, valamint a városi uszoda és termálfürdő fejlesztésének harmadik ütemét is segítik majd kormányzati forrásokból.
 • A 86-os főút négysávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése Győr és Szombathely között a jövő év végéig befejeződik.
 • Szombathelyet Kőszeggel is összekötik, ezzel rácsatlakoznak az osztrák gyorsforgalmi úthálózatra.
 • Folytatják a gyorsforgalmi útfejlesztést Zalaegerszeg irányába is.
.