Óriásplakát-kiállítás a hajdani Margitszigetről

2013.06.17. 21:33

Lapunk budapesti tudósítójának még az árvíz előtt sikerült megnéznie ezt az érdekességet. Talán lassan újra látogatható lesz.

Óriásplakát, BudapestA Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt, három hónapig látható tárlat nyílt a budapesti Városháza téren. A rendező a Szabad Tér Színház, abból az alkalomból, hogy fő játszóhelyük, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad most ünnepli 75. születésnapját.

Óriásplakát, Budapest


A volt Tejcsarnok épületének helyén 1938-ban megnyitott színpadot most újítják fel, a rekonstrukció teljes egészében jövőre lesz kész. Új tetőt kap a felújított nagyszínpad, megújul a nézőtér és vendégeket fogadó Margit-udvar. A Víztorony eredeti színpompájában látható, éjszaka díszkivilágítást kap. 

Óriásplakát, Budapest


A Deák tér melletti Városháza parkban június elsején nyílt meg a Budapest ANNO – Margitsziget óriásplakát-kiállítás, hogy aztán a látogatását megakadályozza az árvíz.

Óriásplakát, Budapest


A hajdani Margitsziget hangulatát megidéző képeket a Szabad Tér Színház  a fővárosi levéltárban Nagy Zsolt gyűjteményéből válogatta. A három hónapig látogatható köztéri kiállításhoz QR-kód játék is kapcsolódik.

Óriásplakát, Budapest


A felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpadot elvileg már a múlt héten át kellett volna adnia Tarlós István főpolgármesternek.

Óriásplakát, Budapest


A nyáron több tematikus kiállítás nyílik majd a 102 éves Margitszigeti Víztoronyban és annak udvarán.

Óriásplakát, Budapest


A Víztorony Visual Art Galériája ad helyet a Margitsziget történeti fotográfiák tükrében kiállításnak, amely 1870 és 2010 között készült fotókon mutatja be a Margitszigetet, annak máig megmaradt vagy elpusztult értékeit. A fényképészek között feltűnik az idén 100 esztendeje elhunyt legendás városfényképész, Klösz György is.

Óriásplakát, Budapest


Szintén a Víztoronyban lesz látható a Budapest Pozitív – 10 éves a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj kiállítás, amely az eddigi díjazottak (Benkő Imre, Vancsó Zoltán, Gárdi Balázs, Dezső Tamás, Kudász Gábor Arion, Stalter György, Simon Márk, Kovalovszky Dániel, Sopronyi Gyula és Hartyányi Norbert) Budapest-fotográfiáiból mutat be válogatást. A Víztorony udvarán nyílik majd meg a Színház a lombok alatt – A Margitszigeti Szabadtéri Színpad története, 1938–1943 című kiállítás.

Óriásplakát, Budapest

A múltidézést a Magyar Vasúttörténeti Park muzeális értékű, múlt század eleji lóvasút-kocsijának üzembe helyezése teszi teljessé, amely a június 14-i nyitónapon indul első útjára a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál, és a nyár végéig várja a családokat.

A Margit-sziget éppen …

Valószínűleg szerdán megnyitják a Margitsziget egy részét - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

    Közleményük szerint a Margitszigeten még folynak a helyreállítási munkálatok. Vélhetően szerdán az ideiglenes védmű utolsó homokzsákjait is elszállítják. A fővárosi katasztrófavédelem ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Margitsziget ezután sem lesz biztonságos, mert a fellazult talaj miatt a fák még mindig kidőlhetnek, ezért szerdán is még csak részlegesen nyitják meg a szigetet.

    Több helyszínen már befejeződött a fertőtlenítés, de van, ahol még mindig folynak a munkálatok.

A III. kerületben a Római-parton hétfő reggelre távolították el a vizet azokról a telkekről és házakból, amelyeket elöntött a Duna. A tájékoztatás szerint fontos a víz eltávolítása, mert a lappangó vizek fertőzésveszélyt jelentenek, és a szúnyogok szaporodása "melegágyának" számítanak.

    Emellett a Királyok útján is megkezdődött az ideiglenes védmű elbontása. A bontás és a takarítás után ismét használni lehet ezt a közlekedési útvonalat..