Díszítse teraszát leanderrel! Eláruljuk a szép leanderek titkát

2016.04.16. 08:07

Nevelésük, tartásuk nem okoz gondot, de a bőséges virágzásért tenni kell.

A leander az egyik legismertebb dézsás dísznövény, mely hosszú hónapokon keresztül ezernyi virággal díszít.

A leander nevelése, tartása nem okoz gondot, dúsan virágozni viszont csak akkor fog, ha sok napfényben van része, és tápanyagban gazdag földbe ültetik. A leander meleget, napsütést, bőséges öntözést és sok tápanyagot kedvel. Hetente egyszer öntözzük meg mediterrán növényekre kifejlesztett tápoldattal, ezt bőséges virágzással fogja meghálálni.

Fagymentes, de 4-5 foknál nem melegebb helyre kell tenni. Örökzöld növény lévén, télen is szüksége van világosságra. Enyhén fűtött veranda, télikert vagy világos lépcsőház kiválóan alkalmas a teleltetésre. Sokan leviszik a pincébe, de ebben az esetben kerüljön minél közelebb az ablakhoz, hogy valamennyi fény érje. Télen mérsékelni kell az öntözést, mert hűvös helyen keveset párologtat a növény. A 2-3 fokos átmeneti fagyot károsodás nélkül elviseli.

Mihelyt tavaszodik, állítsuk a szabadba, északi széltől védett, meleg, napos helyre, mert márciusban is teleltetőben tartva elkezdenek a levelei hullani! A kisebb, könnyen mozgatható növényeket nappalra már kora tavasszal a szabadba állíthatjuk, feltéve, hogy éjszakára védett, fagymentes helyre tudjuk őket menekíteni.

Kikeletkor – kora tavasszal – vagy ősszel metsszük vissza a hajtásait, mert az új hajtások gazdagabban fognak virágozni. Ha a gyökerek már nagyon átszőtték a földjét, akkor át kell ültetni nagyobb edénybe, tápdús muskátliföldbe. Ezt akár évente tervbe kell venni és el kell végezni! Az is megoldás, hogy a gyökeret megcsonkítjuk és ugyanabba az edénybe ültetjük vissza a méretes növényünket.

Ha a levelek fonákján apró, kerek foltokat észlelünk, akkor a növényt a pajzstetvek támadták meg, ami a ritkán szellőztetett, meleg és párás levegőjű teleltetőben gyakran előfordul. Ezek a kártevők roppant gyorsan szaporodnak és elszívják a levelek hasznos nedveit, ezért mielőbb védekezni kell ellenük mezőgazdasági boltokban kapható permetszerrel.

Vigyázat: a leander minden része mérgező, megenni nem szabad!

Dúsan virágzó kicsi és nagyméretű leanderekkel, varázslatos mediterrán növényekkel várja önt az Örökzöld Kertészet!

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Hétfő - péntek: 8.00 - 18.00

Szombat: 8.00 - 16.00

Vasárnap: zárva

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: örökzöld.hu

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.