Hirdetés

Május első vasárnapja anyák napja - Eltérő napokon ünneplik máshol
pixabay.com

Május első vasárnapja anyák napja - Eltérő napokon ünneplik máshol

Anyák napja

alon.hu

2021.05.02. 11:07

Ekkor ünneplik az anyák napját a többi országban:

Hirdetés

Az anyák napja története az ókori Görögországba nyúlik vissza.

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, csak más és más napokon ünneplik a különböző országokban. Az anyák napja története az ókori Görögországba nyúlik vissza. 

Anyák napja Magyarországon május első vasárnapja. 

Május első vasárnapján, Magyarországon kívül még, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Szerbiában, Dél-afrikai Köztársaságban, Litvániában ünnepli ekkor.

Hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet 1925-ben, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Három évvel később miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Május második vasárnapján ünneplik az anyák napját az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Cipruson, Csehországban, Észtországban, Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Japánban, Kanadába, Németországban, Olaszországban, Peruban, Szlovákiában, Svájcban, Tajvanon és Törökországban.

Május 10-én van anyák napja.: Latin-Amerika legtöbb országában (például Guatemala és Mexikó), Hongkongban, Indiában, Pakisztánban és  Szingapúrban.

Május 26.: Lengyelországban

Május utolsó vasárnapján ünneplik az anyák napját: Franciaországban, Marokkóban és Svédországban ünneplik az anyák napját.

Mikor van anyák napja a többi országban?

Norvégiában február második vasárnapja.

Grúziában március 3.

A tavasz első napja, március 21. az arab világ legtöbb országa (például Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia), illetve a magyar paraszti hagyományban is a március 20. utáni első vasárnap ünnepelték Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, amely összevontan anyák napja, nőnap és „Valentin-nap” is volt; a leányok virágot ajándékoztak kedvesüknek, a gyermekek pedig verssel vagy dallal köszöntötték fel édesanyjukat és nagyanyáikat

Szlovéniában március 25.

Franciaországban, Marokkóban, Svédországban május utolsó vasárnapja.

Luxemburgban június második vasárnapja.

Oroszországban november utolsó vasárnapja.

Panamában december 8.

.