Országtorták receptjei: Így készül az Őrség zöld aranya és a cukormentes Áfonya hercegnő tortája (recepttel)

alon.hu

2016.08.22. 08:03

A 2016-os országtorták receptjei: Őrség zöld aranya (Őrségi tökmagolajjal és málnával) valamint az Áfonya hercegnő tortája

Augusztus 20-ától a nagyközönség is megkóstolhatja Magyarország idei tortáit. Mi ezúttal azoknak a vállalkozó kedvű olvasóinknak szeretnénk a kedvében járni, akik éreznek magukban elég elszántságot és kitartást ahhoz, hogy ezeket a nem könnyű tortákat otthon is elkészítsék. 

Őrség zöld aranya (Őrségi tökmagolajjal és málnával)   

1. Pirított tökmag 
200 g tökmag 
Leírás: A tökmagot egy sütőlemezre kiöntjük, majd 180 Celsius fokon 12 perc alatt megpörköljük. Figyeljünk rá, hogy a 12 perc alatt legalább 3-szor mozgassuk át, hogy minden oldala megpiruljon. 

2. Tökmag praliné 
50 g cukor, 18 g víz, 75 g pirított, darált tökmag, 25 g Őrségi tökmagolaj* 
Leírás: A pirított tökmagot cutterbe, ha nincs cutter, akkor egy robotgépbe tesszük. A cukrot a vízzel 118 Celsius fokra felfőzzük. Közben a robotgépet elindítjuk. Mikor eléri a hőmérsékletet a cukorszirup óvatosan a darált tökmagra öntjük, majd hagyjuk tovább, hogy eldolgozza a gép. Ha nincs cutterünk, akkor a végén még botmixerrel átmixeljük, majd hozzáadjuk az Őrségi tökmagolajat és még egyszer átturmixoljuk. 

3. Ropogós réteg 
125 g tökmagpraliné, 70 g fehércsokoládé**, 30 g hántolt ostya***  
Leírás: A 70 g fehércsokoládét megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tökmagpralinét és botmixerrel átmixeljük. Ezután hozzáadjuk a hántolt ostyát majd spatulával óvatosan elkeverjük. Egy 22cm es tortakarikába kiöntjük és egyenletesen elkenjük. Ezután lefagyasztjuk. 

4. Zselatinmassza 
250 g víz, 50 g tisztított zselatin 200 bloom 
Leírás: A vízhez hozzáadjuk a zselatint, majd felfőzzük annyira, hogy feloldódjon a zselatinporunk.    

5. Málnazselé 
200 g málna püré****, 3 g NH pectin, 30 g cukor, 25 g zselatinmassza 
Leírás: A málnát elkezdjük főzni, majd 70 Celsius foknál hozzáadjuk a cukorral elkevert pectint és így főzzük tovább. Mikor elkezd forrni, onnantól kezdve még 1-2 percig lassan forrásponton tartjuk, majd botmixerrel elturmixoljuk. A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát és még egyszer átturmixoljuk. 22 cm-es tortakarikába kiöntjük, majd fagyasztjuk. 

6. Tökmagos felvert 
120 g egész tojás, 96 g kristálycukor, 32 g invert cukor, 1 csipet só, 48 g házi joghurt*****, 72 g liszt, 48 g mandulaliszt, 3 g sütőpor, 58 g Őrségi tökmagolaj* 
Leírás: Az első 4 összetevőt robotgépbe tesszük, majd elkezdjük habosítani. A liszteket és a sütőport összekeverjük. Amikor elkezd habosodni a tojásunk, hozzáöntjük a joghurtot. A végén a liszteket spatulával belekeverjük a felvert tojásunkba, majd a végén hozzáadjuk a tökmagolajat. 24 cm-es tortakarikába öntjük, majd 160 Celsius fokon 20-25 percig sütjük. 

Őrség zöld aranya
Őrség zöld aranya (torta)

7. Fehércsokoládés Bavarois mousse 
200 g tejszín 35%-os, 1 db vaníliarúd kikapart magja, 40 g zselatinmassza, 220 g fehércsokoládé**, 480 g felvert tejszín 35%-os Leírás: A tejszínt a vaníliarúddal és a zselatinmasszával felmelegítjük, megolvasztjuk félig a fehércsokoládét, és mikor felolvadt a zselatinmasszánk, hozzáöntjük a fehércsokoládéhoz és emulziót készítünk. Hűtőben pihentetjük, miután elérte a 18 Celsius fokot, a felvert tejszínnel óvatosan elkeverjük. 

8. Tökmagos glazing 
50 g víz, 100 g kristálycukor, 100 g glükózszirup, 66 g sűrített tej, 40 g zselatinmassza, 100 g fehércsokoládé**, 65 g Őrségi tökmagolaj  
Leírás: Az első 4 összetevőt elkezdjük felforralni. Mikor felforrt, 3 lépésben a fehércsokoládéhoz adjuk. Óvatosan elkeverjük. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele, hogy minél szebben tudjuk majd leönteni a tortánkat és ne legyen buborékos. A végén hozzáadjuk a zselatinmassszát. Felhasználás előtt adjuk hozzá a tökmagolajat.  

A torta elkészítése:  
A tökmagos felvertünket egy 22 cm-es tortakarikába vágjuk. Hozzáadjuk a mousse 1/3-ad részét és szépen elkenjük. Ezután rátesszük a kifagyasztott pralinénkat. Újból mousse, majd a kifagyasztott málnazselé. A végén az összes mousse-t rátesszük, majd kenőkéssel szépen elsimítjuk. Kifagyasztjuk a tortánkat. Az előző nap elkészített glazinget felmelegítjük 45 Celsius fokosra, majd ezzel burkoljuk a tetején. A végén kivesszük a formából hőlégfúvó segítségével, és 14 szeletben felszeleteljük. A tetejét szeletenként tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki tollal díszítjük, melyeket nyers darált tökmaggal megszórunk.  

* A győztes torta a Batha-Porta Kft. által készített és forgalmazott tökmagolaj felhasználásával készült. 
** A győztes torta Callebaut Velvet White fehércsokoládé felhasználásával készült. 
*** A győztes torta Cacao Barry hántolt ostya felhasználásával készült. 
**** A győztes torta Capfruit málna püré felhasználásával készült. 
***** A győztes torta a Cifra Tejtermékek által készített és forgalmazott házi joghurt felhasználásával készült. 

Így készül az Áfonya hercegnő tortája >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.