Így készül az Áfonya hercegnő tortája
(16 szelet)
Tortalap: 150 g finomra darált mandula 30 g vaj (82% zsírtartalom) 100 g eritrit 65 g teljes kiőrlésű zabliszt 200 g tojásfehérje
Erdei gyümölcs töltelék: 350 g erdei gyümölcs püré (kb. 550g friss, vagy fagyasztott áfonya, szeder, piros/fekete ribizli, málna lepasszírozva) 70 g eritrit 7,5 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 45 g)
Joghurt mousse: 450 g görög joghurt (10% zsírtartalom) 77 g eritrit 50 g tejszín (30% zsírtartalom) 13,4 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 81 g) 290 g lágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)
Vaníliakrém: 100 g tejszín (30% zsírtartalom) 20 g cukor nélküli fehér csokoládé negyed vaníliarúd 1 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 6 g)
Erdei gyümölcs krém: 60 g tejszín (30% zsírtartalom) 15 g erdei gyümölcs püré 15 g cukor nélküli fehér csokoládé negyed vaníliarúd 0,75 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 5 g)
Díszítés: Mandulás lapocska (25 g finomra darált mandula, 20 g eritrit, 20 g vaj (82% zsírtartalom), 7 ml tej (2,8% zsírtartlom) (a megadott mennyiség kb. 40%-át használjuk fel 1 torta díszítésére)
Torta panírozása: 25 g darált mandula + tortalapról leeső 50 g mandulás piskóta keverékével
Elkészítés
Vaníliakrém: A tejszínt a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.
Erdei gyümölcs krém: A tejszínt a gyümölcspürével és a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.
Tortalap: A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk az eritritet, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalót, végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva terítjük. A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.
Erdei gyümölcs: A gyümölcsöt kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül, amely 350g.
Joghurt mousse: Az 50g tejszínt az eritrittel felmelegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat belekeverjük, és a joghurttal összedolgozzuk. A joghurt alapot 22-23 °C-ra hűtjük és a lágy habbá vert tejszínt lazán beleforgatjuk. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.
Díszítés
Mandula lapocskák: Az eritritet a vajjal vízgőz felett felmelegítjük, majd összekeverjük a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan kikenjük és 180 °C-on kb. 10 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd ha kiszáradt, a kívánt nagyságra törjük.
A torta összeállítása
Két tortalapot a passzírozott gyümölccsel vékonyan megkenünk, az egyiket tortaformába helyezzük, a másik két lapot félretesszük. A gyümölcsöt az eritrittel felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a meleg püréhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra öntjük, hűtőbbe tesszük dermedni. Ahogy megszilárdult a tortaformában a gyümölcs, ráhelyezzük a másik gyümölccsel megkent lapot, és ráöntjük a maradék gyümölcsöt, hűtőbe tesszük. Míg a gyümölcs dermed, a fent leírt módon elkészítjük a joghurt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a harmadik tortalapot, majd az elkészült mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed. A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk. A tortát a lapok szélezésekor fennmaradt és morzsává tört piskóta és 25 g darált mandula keverékével panírozzuk. A vaníliakrémet és az erdei gyümölcs krémet kézi habverővel lágy habbá verjük. A kétféle krémmel és a mandula lapocskákkal feldíszítjük.
Alapanyagokra vonatkozó információ a csomagoláson szereplő tápérték adatok alapján
Vaj: zsírtartalom: min. 82%. Erdei gyümölcs (fagyasztott): energia: 48kcal, fehérje: 1,2g, szénhidrát: 6,6g, zsír: 0,4g. Görög krémjoghurt: zsírtartalom: min. 10%. Tejszín: zsírtartalom: min. 30%. Fehér csokoládé (cukor nélkül): energia: 461kcal, fehérje: 5,0g, szénhidrát: 57,0g, zsír: 32,0g.
Számított tápérték adatok
Az elkészített torta egy szelete 228 kcal energiát, és 8,8 g szénhidrátot tartalmaz. A torta hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A tápérték kiszámításakor a ténylegesen felhasznált alapanyag mennyiségből indultunk ki, figyelembe vettük pl. a tortalap szélezésekorleeső, panírozás után megmaradó mennyiséget, illetve a vaníliakrémnél a habzsákban maradó mennyiséget, a mandula lapocskáknál ténylegesen felhasznált mennyiséget.
Forrás és fotók: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.
Fájlnév/Méret/Feltötve | Letöltés |
A 2016-os országtortát árusító cukrászdák listája.pdf (application/pdf) 329.77 kb | |
Cukormentes országtorta - árusítóhelyek.pdf (application/pdf) 312.37 kb |