Adóbevallás 2017: összefoglaltuk a legfontosabb változásokat, tudnivalókat

2017.01.10. 11:16

Változott néhány dolog.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban postázza a lakosságnak a 2017-es személyi jövedelemadó (szja) bevallás változásairól szóló tájékoztató leveleket, ezekből minden érintett megtudhatja, hogy kinek, hogyan kell adóznia, az adóhivatal 3,8 millió levelet küldött ki - mondta Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

A bérből és fizetésből élőknek, akiknek a munkáltatója év közben a NAV-hoz adatot küld, az adóhivatal készíti el az szja-bevallás tervezetét

- tette hozzá.  

Kiemelte: az ügyfélkapuval nem rendelkező munkavállalóknak március 15-ig kell kérniük SMS-ben, levélben, telefonon vagy személyesen a NAV valamelyik ügyfélszolgálatán, hogy az adóhivatal postán küldje el számukra a bevallás tervezetét. Ha valaki mindezt a megadott határidőig nem kéri a NAV-tól, akkor személyesen kell bemennie az adóhivatal egyik ügyfélszolgálatára, ahol a kollégák kinyomtatják számára a bevallási tervezetét. Az érintettek ezzel a lehetőséggel május 22-ig, az szja-bevallások határidejéig élhetnek - fejtette ki Kiss Péter András.

Az ügyfélkapuval rendelkező munkavállalók március 15-e után az ügyfélkapun keresztül tudják megtekinteni bevallási tervezeteiket.

A személyi jövedelemadó (szja) bevallásnak háromféle módja van,

  • a klasszikus bevallás,
  • a munkáltató által készített, illetve
  • az adózó felkérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) személyi jövedelemadó (szja) bevallásának elkészítésére

- mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Hozzátette: a tavalyi adatokat tekintve Magyarországon körülbelül 4,5 millió embernek van szja bevallási kötelezettsége. 

Kiemelte: az őstermelőnek, az egyéni vállalkozónak, és az általános forgalmi adót (áfa) fizető magánszemélynek továbbra is a klasszikus bevallást kell választania. 

"Arra is van lehetőség, hogy ha a dolgozónak csak a munkáltatójától van jövedelme, akkor megkéri a munkaadóját, hogy számoljon el", ezzel az szja bevallási formával tavaly mintegy 600 ezer munkavállaló élt - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs. 

A harmadik bevallási mód, ha a munkavállaló telefonon, levélben, e-mailben vagy SMS-ben kéri az adóhivatalt szja-bevallásának elkészítésére. Ha az abban foglaltakkal egyetért, semmit sem kell tennie - csak befizetni az adót, ha befizetési kötelezettsége van -, ellenkező esetben észrevételt kell benyújtani a NAV-hoz.

Fotó: illusztráció - 24.hu

.