Orbán már évekkel ezelőtt elmondta, miért Pacsizunk Putyinnal

2017.01.26. 12:47

Egy kis ország szövetségi politikája.

A válasz.hu a HVG legújabb, csütörtökön megjelent lapszámának "a jó ízlést nyomokban sem tartalmazó" címlapja kapcsán, amelyen a magyar miniszterelnök csókot vált Putyinnal, utóbbi közelgő látogatása ürügyén, arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán egy, a Lámfalussy konferencián elmondott mondata („A jövő nagy kérdése, hogy Európa meg tudja-e védeni magát az Egyesült Államok nélkül.”)  nem arról szól, hogy Orbán szét akarná verni a NATO-t. Sokkal inkább Donald Trump amerikai elnök kijelentéseire való reagálás. Az elnök több alkalommal is kifejtette, hogy Európa túl keveset költ a hadseregre, és tarthatatlannak véli, hogy a hidegháború vége óta a NATO legfőbb eltartója az Egyesült Államok.

A HVG-címlap. Fotó: válasz.hu

A portál emlékeztet: 

Heti Válasz szerkesztőségi ülésén Orbán Viktor maga mondta el 2010 után, hogyan képzeli egy ilyen kis ország szövetségesi politikáját. Katonai ügyekben az Egyesült Államok által dominált NATO-val mozgunk együtt, az ipari-gazdasági kérdésekben Németországgal, az energetikában pedig az oroszokkal. Vagyis minden területen a legerősebbel. 

Ezért pacsizunk Paks kapcsán Putyinnal, de a gazdasági szankciókat attól még simán megszavazzuk az Ukrajna elleni agresszió miatt Moszkvával szemben. Besegítünk a baltiak légterének védelmében, pedig ugyan kitől kellene védeni őket, ha nem az oroszoktól? Nem Putyin-barát és Amerika elleni lépés az sem, ha Orbán az EU önálló védelmi képességének megerősítéséről beszél, mert ugyan ki ellen védekezne az unió? S hogyan jelenthetné egy több évtizede fennálló védelmi szövetség szétverését Európa hadi képességének erősítése, hiszen éppen legfőbb szövetségeseink követelik ezt tőlünk?

Így lesz a Putyinnal való kézfogásból nyelves csók, és kerül Orbán keze a HVG rajzán az orosz medve tarkójára, a domináns fél jelzéseként - fejtegeti a válasz.hu.

.