Soha nem volt ilyen hideg Magyarországon - megdőlt a hidegrekord

2017.01.08. 08:30

Tésán -28,1 fok volt, ezzel megdőlt az 1985-ös rekord.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint soha nem volt ilyen hideg Magyarországon az időjárási adatok mérése óta: eddig -26,6 fok volt a napi hidegrekord, amit 32 éve mértek Magyarországon. A Pest megyei Tésán most vasárnap hajnalban -28,1 fokot mértek. A meteorológia előrejelzés szerint keleten a szél és hófúvás tovább nehezítheti az ott élők életét.

Megdőlt a napi hidegrekord, mínusz 28,1 fokig hűlt a levegő Tésán, MTI Fotó: Komka Péter

 

Az OMSZ tájékoztatása szerint Tésán -28,1 fok volt, ezzel megdőlt az 1985-ös rekord, amikor is ezen a napon Romhányon -26,6 fokot mértek.

Extrém hideg vasárnap is, elszórtan havazással

Szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: reggel a Dunántúl keleti harmadán és az ország keleti felén jellemzően -15 fok alatti hőmérséklet valószínű. Az ország középső részein a szélvédett területeken azonban -20, az Északi-középhegység nyugati völgyeiben -25 fok alatti minimumhőmérséklet várható.

Az előrejelzés szerint szél, hófúvás is várható a hét utolsó napján: északkeleten, keleten (Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti felén és Szabolcsban) az erős, napközben olykor viharos (ált. 45-65 km/h) szél a hóval borított tájakon kisebb körzetekben továbbra is hordhatja a havat.

Kora délutánig a Dunántúl nyugati harmadán (elsősorban az Alpokalján) többfelé várható jellemzően gyenge havazás (becsült friss hóréteg: ált. lepel – 5 cm, de főként Sopron környékén nem zárható ki 5 cm-t meghaladó mennyiség sem).

Nyugaton a délutántól, estétől ismét megerősödő (40-60 km/h) északi szél – az addigra – havas területeken hóátfúvást okozhat. Késő estétől a Tiszántúlon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás (becsült friss hó: lepel – 1 cm).

.