A hőségben fokozottan figyeljen oda idős és szívbeteg hozzátartozóira!

2017.06.27. 08:10

Kedden visszatér a hőség, ismét a rendkívül meleg idő lesz a tünetek fő forrása. Emellett északnyugaton az élénk szélnek nem csak negatív, de pozitív hatásaival is számolhatunk.

2017.06.27-én  kedden (négy északkeleti megye kivételével) elsőfokú hőségriadó van érvényben!

Kedden sem a fronthatás, hanem az ismét kánikulai meleg idő okozza majd a legtöbb panaszt. Egyre többeknél léphet fel szokatlan bágyadtság, illetve fáradékonyság, a keringési- és vérnyomásproblémákkal küzdők pedig ismét rendkívül megterhelő időszak elé néznek. Az ízületi bántalmakkal élők körében a gyulladásos panaszok szintén felerősödhetnek. Fontos, hogy a hőhullám idején fokozottan figyeljünk idős és szívbeteg hozzátartozóinkra, igyekezzünk óvni őket a nehéz, fizikai igénybevétellel járó tevékenységektől, illetve sok pihenést, kímélő programokat szervezni számukra.

Emellett az északnyugaton élők szeles időre is számíthatnak, ami a szélre érzékenyek körében többeknél ingerlékenységet, egyeseknél pedig akár fejfájást is okozhat. A feszültnek ígérkező nap átvészelésére érdemes napközben citromfű teát iszogatni, amely ráadásul a fej fájdalmának csökkentésében is sokat segíthet. Ugyanakkor bizonyára sokan vannak, akik örömmel várják az élénk légmozgást, amely jóval kellemesebbé teheti az amúgy szinte kibírhatatlan hőséget.

A déli órákban az UV-sugárzás maximuma megközelítheti az nagyon erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke. A magas sugárzás-dózis mellett ismét nagy lesz a hőség: a szabadtéri programokra ne induljunk el elegendő folyadék nélkül, és nagyon fontos, hogy az izzadás során elvesztett só pótlásáról is gondoskodjunk!

Romlik a pollenhelyzet, különösen a pázsitfű- és a csalánfélékre allergiások tapasztalhatnak intenzív tüneteket, de helyenként az útifű is kiválthat tüsszögést, szemviszketést, vagy orrfolyást. Az érintettek lehetőleg kerüljék a tejtermékek fogyasztását, illetve célszerű gyakrabban hajat mosni.

A közlekedés során alapvetően nem várható veszélyes időjárási jelenség, de a napsütés időnként zavaró lehet – különösen alacsony napállás esetén. Jó, ha van kéznél napszemüveg! Az utakon fáradt, figyelmetlen sofőrökkel is találkozhatunk, közlekedjünk fokozott óvatossággal!
Forrás: meteoklinika.hu

 

.