Szeptemberben döntenek a magyar Oscar-jelölésről

2017.08.22. 09:03

Mintegy 20 filmből választhat a magyar Oscar-nevező bizottság.

Az elmúlt időszak rekordszámú magyar filmbemutatója miatt mintegy húsz alkotásból választhat idén a magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság. A héttagú grémium szeptemberben dönt a magyar jelölésről. 

Az elmúlt két év nagy siker volt a magyar film számára

Az Oscar-bizottságban négyen a filmalap döntőbizottságának is a tagjai, hárman pedig filmszakmabeli független képviselők. A szakmai bizottság tagjai mérlegelik, hogy a filmek milyen súllyal jelentek meg a hazai mozikban, illetve a nemzetközi filmfesztiválokon.

Azoknak a filmeknek talán nagyobb esélyük van, amelyek már nemzetközi ismertségre tettek szert. A húsz alkotás között szerepel többek között a Kincsem, a Brazilok, a Jupiter holdja és Török Ferenc 1945 című filmje is. Az elmúlt két év csodálatos volt a magyar filmipar számára, mert a Saul fia után a Mindenki című kisfilm is Oscar-díjat kapott.

Nagy tömeg szavaz egy-egy filmre

A döntést szeptemberben fogja meghozni a bizottság, ezt követően egy film indulhat majd, a „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában.

„Minden ország nevez egy filmet, utána elindul a jelölés procedúrája; először az amerikai filmakadémia tagjai tekintik meg moziban a filmeket. Az előválogatott lista kilenc filmet tartalmaz, majd ebből öt alkotás lesz jelölt. Az öt jelölt film közül pedig szavazással döntenek, minden akadémiai tag szavaz”.

Lendületben a magyar filmgyártás

Lendületet adnak a magyar filmezésnek az elmúlt időszakban elért sikerek, ez elsősorban Andy Vajna kormánybiztosnak köszönhető, aki az ötleteivel és a stratégiájával megreformálta a magyar filmtámogatás rendszerét.

Nagyobb hangsúlyt kap a forgatókönyv-fejlesztés, a forgalmazás támogatása és a marketing, a kormánybiztos tapasztalatai sokat számítottak abban, ami most a magyar filmszakmát jellemzi.

 

 

.