Hirdetés

Ónos eső esik, kilenc megyére kiadták a figyelmeztetést

Ónos eső esik, kilenc megyére kiadták a figyelmeztetést

2018.01.16. 06:53

Figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat keddre kilenc megyére.

Hirdetés

Kedden várható ismét csapadék, de inkább eső, többfelé ónos eső formájában.

Kedden a hajnali óráktól nyugat felől alakulhat ki csapadék, amely reggeltől egyre intenzívebbé válik. Délnyugaton, majd délen időszakosan ónos eső valószínű, amely a hőmérséklet emelkedésével esőbe vált át. Kisebb valószínűséggel, de a Dunántúl északkeleti részén is lehet ónos eső.

Az ónos eső veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat keddre.

A meteorológiai szolgálat azt írta: havazásra legtovább az ország északkeleti harmadában lehet számítani. Ennek során maximum mintegy 5 centiméternyi hó hullhat. A havazás kiterjedése csökkenni kezd és dél, délnyugat felől a nap második felében és estétől, késő estétől havas esőbe, esőbe válthat át, a lehullott hó pedig olvadni fog.

Este eközben az Északi-középhegység térségében nyugat felől ismét kialakulhat ónos eső. Összességében a legtovább északkeleten várható havazás, Borsod és Szabolcs megye térségében 3-5 centiméternyi hó várható, az északkeleti határ közelében akár 5 centiméternél több hó is hullhat.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délelőtt Facebook-oldalán azt is közölte: hétfőre virradóra volt a mostani tél eddigi leghidegebb éjszakája. A Nógrád megyei Zabarban mínusz 13,2 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet.

Kedden a minimumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2 fok között valószínű, de a gyengébben felhős, havas északkeleti részeken mínusz 10 fok is lehet. Napközben északkeleten fagypont körül, másutt többnyire 3-8 fokig melegszik a levegő.

 

.