Hirdetés

Érettségi - Ilyen volt a 2018-as angol írásbeli érettségi

Érettségi - Ilyen volt a 2018-as angol írásbeli érettségi

Nehéz volt az angol írásbeli érettségi

eduline.hu

2018.05.10. 10:41

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok középszintű angolérettségin.

Hirdetés

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben - mondta az Eduline által megkérdezett szakértő. 

A tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben. A vizsgázóknak egy olyan hírt – két nőt öt hónap után mentették ki egy vitorlásról - is értelmezniük kell, amely néhány hónapja bejárta a világsajtót

-írja az eduline.hu.

A középszintű angolérettségi 2017 óta B1-es szintű, ennek – mondja Rádai Péter, az Euroexam International munkatársa, tapasztalt vizsgáztató – az első és a harmadik feladat tökéletesen megfelelt, a második feladat azonban nagyon nehéz volt, a negyedik pedig nagyon könnyű, „vagyis jelentős különbségek voltak a feladatok nehézsége között”. 

Az első feladat leírásában az áll, hogy egy jeltolmács tapasztalatairól szól a szöveg, de az valójában egy többnyelvű tolmács tapasztalatairól szól. Ez önmagában nem nehezíti meg a feladatot, de kicsit furcsa” – mondja Rádai Péter, hozzátéve: ha egy diák úgy ír dolgozatot, hogy a téma meghatározása és maga a szöveg nem passzol, azt pontlevonással „büntetni” szokták.

Nehéz feladatot is kaptak a vizsgázók

A középszinten érettségizők második feladata az Eduline által megkérdezett szakértő szerint kifejezetten nehéz volt, „a szöveg a professional presentation témájáról szól, vagyis üzleti kontextusa van”, ráadásul van egy olyan pont, ahol két lehetséges válasz is helyes lehet.

A harmadik – a Mikulások világtalálkozójáról szóló – szöveg a B1-es szintnek felel meg, „de van egy-két trükkös kérdés”. Az utolsó – a két nő kimentéséről szóló – szöveget könnyednek, szórakoztatónak tartja az Euroexam International munkatársa, a hozzá kapcsolódó feladatokat is könnyen meg lehet oldani. „Ezzel csak az a gond, hogy egyenetlen a feladatsor, a második és a negyedik szöveg nehézsége között nagyon nagy különbségek vannak” – mondta Rádai Péter, aki szerint a hatvan perc elegendő volt a négy feladat megoldására.

Folytatás
A nyelvhelyességi tesztet 30 perc alatt kellett megoldani.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.