Hirdetés

Tanárok, diákok véleménye és fotók.

Hirdetés

Az érettségiző diákok hétfőn írták a magyar írásbeli érettségit, kedden a matamatika érettségi feladatsorok következtek.
Nagyjából olyan nehézségű példákat kaptak a diákok, mint amilyenre számítottak - nyilatkozta Véghné Busics Hilda a szombathelyi Premontrei Gimnázium igazgatója.

Alapvetően könnyen megoldhatónak találták a keddi matematika érettségi írásbeli feladatait a vizsga után az MTI-nek nyilatkozó diákok és pedagógusok.

    Nagy Anett, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, a középszintű matematika érettségi első felét a diákok az átlagosnál könnyebbnek találták. A több, egyszerű típuspéldákat tartalmazó feladtok megoldására a rendelkezésre álló 45 perc helyett a többségnek elegendő volt 20-25 perc is.

    A vizsga második felét a diákok többsége nehezebbnek érezte, a részfeladatokból álló példákban sokat kellett számolni, ami magában rejti a hibázás lehetőségét. A három választható feladat közül első olvasásra sokakat elriasztott a dominós példa, melynél a valószínűség-számítás során tanultakat kellett alkalmazni. A többség ezért a térgeometriai és az internetezési szokásokról szóló statisztikai feladatot választotta - közölte a matematikatanár.

    Szombathelyen a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 130 középszinten érettségiző diákjainak nem okozott különösebb nehézséget az idei matematika feladatsor megoldása, szavai szerint nagyjából olyan nehézségű példákat kaptak, mint amilyenre számítottak - közölte az MTI-vel Véghné Busics Hilda igazgató.
    Elmondta, nagy izgalom előzte meg a matematika érettségit, de szavai szerint ahogy a diákok kinyitották az első tizenkét feladatot tartalmazó oldalakat, határozottan érzékelhető volt, hogy megnyugodtak, hiszen abban olyan egyszerű példákat találtak, amelyeket egy kis gondolkodással, alapvető matematikai ismeretek birtokában különösebb számítások nélkül meg lehetett oldani.
"Ilyen volt szerinte az a példa, amelyben azt kellett kiszámolni, hogy ha ma kedd van, akkor száz nap múlva a hétnek melyik napja lesz" - mondta.

    Hozzátette: volt a feladatok között egyszerű térfogatszámítás, amihez tisztában kellett lenni a mértékegységekkel és azok átváltásával és szerinte pofonegyszerű volt az exponenciális egyenlet is, meglepő volt viszont az igazgatónő szerint, hogy az idei feladatsorban nem volt logaritmusos feladat.
    Szavai szerint a 16-os "dominós" feladatnál különös figyelmet igényelt, hogy csaknem egy oldalnyi volt a feladat leírása, a 18-as "halmazos" feladatnál már részletesebb számításokat kellett végezni, a halmazos és valószínűség-számításos feladat pedig valószínűleg már próbára tette a jobbakat, az ötösért indulókat is.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.

Galéria

.