Hirdetés

Novembertől már minden utas ingyen felvihet legalább egy kézipoggyászt a fedélzetre.

Hirdetés

November 1-jével ismét változik a Wizz Air diszkont légitársaság poggyász-szabályzata, aminek alapján minden utas ingyen felvihet legalább egy kézipoggyászt a fedélzetre.

A társaság szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az utasok legfeljebb 40x30x20 centiméteres csomagot vihetnek fel díjmentesen a kabinba, az ennél nagyobb, 55x40x23 centiméteres csomagokat csak az elsőbbségi szolgáltatást vásárló utasok vihetik fel. Ők viszont második poggyászként is magukkal vihetik azt a gép fedélzetére.

A megváltozott utazási szokásokhoz igazodva a Wizz Air járatain 7 euróért egy legfeljebb 10 kilogrammos poggyász is vihető, ezt a csomagot viszont fel kell adni az utasfelvételi pultoknál.

Johan Eidhagen, a Wizz Air marketingigazgatója az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a korábbi poggyászszabályok tapasztalatai alapján vezették be az új szabályozást. Évente több mint 10 ezer járat késését okozzák a poggyászhoz kapcsolódó földi kiszolgálási problémák, ezeket szeretnék az új szabályokkal csökkenteni, ugyanakkor a szabályokban további finomhangolások is lehetnek - tette hozzá. Hangsúlyozta: a 7 eurós díj bevezetésével nem a kiegészítő árbevétel növelése a cél, ez a tétel várhatóan nem okoz szignifikáns változást a társaság üzleti eredményében.

Az elmúlt öt évben a társaság adatai szerint az úti célokon eltöltött idő hossza folyamatosan csökkent, mára minden harmadik Wizz-utazó három vagy kevesebb napos utat foglal, ezért az utasok könnyű, praktikus csomaggal repülnek. Az utasok egyharmada vásárolt feladott poggyászt, és hétből átlagosan egy utas vitte fel a fedélzetre a kézipoggyászt.

Az október 10. előtt foglalt, november 1. utáni időszakra szóló, elsőbbségi szolgáltatás nélküli foglalásokhoz a Wizz Air díjmentesen hozzáad egy 10 kilogrammos feladott poggyászt, míg a szintén korábban foglalt és november 1. utáni időszakra szóló, de feladott poggyászt tartalmazó foglalásokhoz díjmentesen elsőbbségi szolgáltatást ad a légitársaság.

A Wizz Air versenytársa, a Ryanair szintén november 1-jével változtatja meg a poggyászokra vonatkozó szabályzatot, amely szerint elsőbbségi szolgáltatás nélkül csak egy kis méretű kézipoggyász vihető fel a fedélzetre, minden más csomagot fel kell adni és ezért 8 eurót kell fizetni. A Wizz Air legutóbb augusztus végén változtatta meg a csomagkezelési szabályzatot, akkor vezették be, hogy a 40x30x18 centiméternél nagyobb csomagokat fel kell adni, bár ezért fizetni nem kell.

.