Hirdetés

Szerdán állítják fel az Ország Karácsonyfáját Budapesten
MTI/archív fotó

Szerdán állítják fel az Ország Karácsonyfáját Budapesten

MTI

2018.11.28. 13:27

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret.

Hirdetés

Szerdán állítják fel a budapesti Kossuth téren az Ország Karácsonyfáját, és kezdik meg a feldíszítését - közölte az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-vel.

Mint írják, az idén a putnoki Kováts Géza Sándorné felajánlásából érkezett a mintegy 18-20 méter magas, 65 centiméteres törzsátmérőjű, 5-7 tonnás ezüstfenyő.
A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg a Kossuth térre, majd ezt követően díszítik fel.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes stabilan tartani.

A fenyőfát egy 130 centiméteres, 30 kilogrammos csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez - a korábbi évekhez hasonlóan - 2400 folyóméter ledes fényfüzért használnak, 33600 színes izzóval. A fa körül - immár hagyományosan - 120 szánkóból álló kerítést állítanak fel. A szokásoknak megfelelően a fa mellé kerül a betlehemi jászol, amely december 24-én egészül ki a gyermek Jézussal.
 

A Kossuth tér és a karácsonyfa teljes díszkivilágítása advent első napjától látható. Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot - tűzifaként - rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

.