Hirdetés

A karácsony körüli időszak, nagyon kényes időszak periódus

A karácsony körüli időszak, nagyon kényes időszak periódus

2018.12.26. 20:27

A magány és az unalom tereli az oldalakra az egyedülállókat.

Hirdetés

A karácsonyt megelőző egy hónap sokaknak nagyon kényes időszak. A magányosaknál és egyedülállóknál már az ünnep előtt egy hónappal felléphet a karácsonyi depresszió.

A karácsonyi depresszió nem minden egyedülállót érint, és nem szabad összekeverni a depressziós megbetegedéssel. Ez a hangulatzavar kifejezetten az ünnephez kötődik, mint a levertség, a hangulatingadozás, az egyén értéktelennek érzi magát, és úgy gondolja, azért magányos, mert nem elég szerethető.

Akik magányosak, már most is érezhetik a karácsonyi depresszió tüneteit, mert a feldíszített bevásárlóközpontok, a karácsonyi fényben úszó kirakatok, a boltok díszektől roskadozó polcai arra emlékeztetik őket, hogy bizony közeledik egy újabb magányos karácsony.

A karácsonyi időszak az egyedülállókban felerősíti a korábbi párkapcsolati kudarcokat és a megoldatlan kapcsolati konfliktusokat. A hétköznapokban tudják kezelni ezeket az érzéseket: vagy nem foglalkoznak velük, vagy elfojtják magukban. De az ünnep elől nem tudnak elbújni, az kibillenti őket. A gyötrelmes érzéseket nem tudják elhárítani, tudatosul bennük, hogy egyedül vannak. A magányos ember ekkor vagy befelé fordul, vagy elkezd intenzíven társ után kutatni.

Karácsony másnapján, december 26-én megugrik a társkereső oldalak népszerűsége.

Minden ember társra vágyik, de karácsony alatt ez a vágy olyannyira felerősödik az emberben, hogy sokan a gép elé ülve gyakorlatilag kontroll nélkül kezdenek el ismerkedni "mindegy, hogy ki, csak legyen valaki" elven, az igényeket alább adva.

Az ilyen eszeveszett, felületes ismerkedésekből többnyire életképtelen kapcsolatok születnek, amit csalódás követ, miáltal ördögi körbe kerül a társra vágyó fél.

„Aki egyedül van és megéli a magányt, az akár tudatosan is ismerkedhet társkeresőn, de tartsa szem előtt, hogy az ismerkedés motivációja ne az egyedüllét okozta rossz érzések enyhítése legyen”

Hogy egy kapcsolat elmélyüljön, a feleknek meg kell ismerniük egymást, ehhez pedig idő kell. Azoknak, akik társkereső oldalon ismerkednek, a levelezést ne húzzák el indokolatlanul sok ideig.

A virtuális kapcsolattartás meggátolja a kapcsolat elmélyülését, a levelezés egy idő után felszínessé válhat. Ráadásul az egyén vágyakozása és képzelete olyan tulajdonságokkal, érzésekkel, megjelenéssel ruházhatja fel a levelezőpartnert, amelyeknek nyoma sincs, a személyes találkozás csalódást hozhat magával a torz képzelettársítás miatt.

Személyes találkozás szükséges ahhoz, hogy valami elinduljon két ember között. Ha megvan a közös szimpátia, utána jöhetnek a közös élmények. Egy kapcsolat úgy tud elmélyülni, ha a közös programokkal, élményekkel együtt ismeri meg az ember a másik felet.

Akik nem akarnak a társkereső oldalakon hirtelen párt találni, de magányosak, azok éljenek minden olyan lehetőséggel, ahol közösségbe tudnak menni. Vannak például időseknek szervezett összejövetelek, programok, és sok egyház szervez az ünnepek környékén találkozási lehetőséget. Semmiképpen ne befelé forduljanak, hanem próbáljanak nyitni a külvilág felé, ekképp próbálják átvészelni ezt az időszakot.

.