Itt a teljes lista, mi az amit kivontak a forgalomból.
Gluténmentes zabpehely, illetve zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a termékekben a - nagy mennyiségben émelygést, hányást, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést is okozó - DON mikotoxin mértéke meghaladta az uniós határértéke - közölte a Nébih a honlapján.
A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar (egy budakeszi és egy dunabogdányi) cég, innen egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók (Hunorganic Kft. és a Flair Mojito Kft.) az ellenőrzés után felfüggesztették a kifogásolt termékek felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonására és visszahívására.
A Hunorganic Kft. az alábbi zabpehely, zabkása termékeket vonta ki a forgalomból:
A Flair Mojito Kft. pedig határérték feletti penészgomba eredetű mikotoxin (DON – deoxinivalenol) jelenléte miatt
hívja vissza az alábbi termékeket:
A termékeket kicserélik vagy visszatérítik az árát - ismertette a Hunorganic Kft. a honlapján.
A Nébih a RASFF gyorsriasztási rendszerre is feltöltötte az információkat, hogy a többi tagország is meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó cégek ellen az eljárás folyamatban van, a vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthatnak - írták.
DON Mikotoxin
A növények és terményeik penészgombával történő fertőződése a mezőgazdaság régről ismert problémája.
Az Európai Unió által végzett tudományos vizsgálatok szerint a mikotoxinok közül a fuzáriumtoxinok igen elterjedtek az élelmiszerláncban.
A Fusarium fertőzés, és a fuzáriumtoxinok keletkezése teljesen nem küszöbölhető ki, azonban a Fusarium fertőzés kialakulásának és a gombák toxintermelésének csökkentésére számos, a helyes mezőgazdasági gyakorlatra épülő agrotechnikai, növényvédelmi és tárolástechnikai megoldás áll rendelkezésre.A Fusariumok által termelt mikotoxinok közül a zearalenonnak (F-2 toxin), a fumonizineknek és a trichotecéneknek (deoxinivalenol /DON/, T-2 és HT-2 toxin) van legnagyobb jelentősége gyakorlati szempontból. Hatásuk toxinféleségenként változó.
Európában, így hazánkban is a kisszemű gabonafélékben (pl. búza, árpa, rozs, zab) leggyakrabban a DON (deoxinivalenol) toxin található, amely embereknél a nagy mennyiségben fogyasztott DON émelygést, hányást, néha hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést okozhat. Forrás: hunorganic.com