Mit süssünk, főzzünk szentestére? December 24-i ételreceptek: Egyszerű halételek és villámgyors mákos guba recept
2018.12.20. 17:27
Ha elkészíteni nem is tudjuk Ön helyett, de egy-két hasznos ötlettel segítünk.
Hirdetés
Karácsonyi menü - Mi legyen a karácsonyi menü? Hagyományos karácsonyi ételreceptek: Halászlé, rántott hal, mákos guba recept
Mi legyen szenteste a menü?
December 24-e
Egy-két évszázada még, ez a nap karácsony böjtje volt, illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.
A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak, ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. mák, borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek bőséget jelképezték.
Ha tartani akarjuk a hagyományokat, ennek megfelelően 24-én, szenteste, készítsünk halászlét, rántott vagy sült halat rizzsel, zöldségkörettel vagy töltött káposztát.
Most egy alap halászlé receptet mutatunk be:
Halászlé készítése
Karácsonyi receptek - Halászlé
Az igazi halászlé többféle halból készül. Tengeri hal egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.
A halat készítsük elő, tisztítsuk meg, vágjuk el. A ponty fejét és a farokrészt válasszuk le.
A hagymákat tisztítsuk meg a zöldségeket mossuk meg.
A halat szeleteljük fel, majd sózzuk. Egy órára tegyük félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
Készítsük el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a parikát és a paradicsomot bő lében tegyük fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
Ebből az alapléből vegyük ki a haldarabokat, a csontokat távolítsuk el, majd passzírozzuk át. Ezt a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
1 fej hagymát vágjunk össze. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az olajat/zsírt, tegyük bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát öntsük fel vízzel és az alaplével. Fűszerezzük és forraljuk össze.
Ha az alaplét összeforraltuk, tegyük bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.