Hirdetés

Mi legyen a december 24-i menü? Karácsonyi ételreceptek: Egyszerű halételek és villámgyors mákos guba recept

Mi legyen a december 24-i menü? Karácsonyi ételreceptek: Egyszerű halételek és villámgyors mákos guba recept

2018.12.20. 17:27

Ha elkészíteni nem is tudjuk Ön helyett, de egy-két hasznos ötlettel segítünk.

Hirdetés

Karácsonyi menü - Mi legyen a karácsonyi menü? Hagyományos karácsonyi ételreceptek: Halászlé, rántott hal, mákos guba recept

 

Mi legyen a december 24-én, szenteste a menü?

December 24-e
Egy-két évszázada még, ez a nap karácsony böjtje volt, illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.

A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak, ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. mák, borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek bőséget jelképezték. Édességnek pedig mákos és diós bejglit, mákos gubát, zserbót vagy almás ételeket készítettek.

Ha tartani akarjuk a hagyományokat, ennek megfelelően 24-én, szenteste, készítsünk halászlét, rántott vagy sült halat rizzsel, zöldségkörettel vagy töltött káposztát.

Most egy alap halászlé receptet mutatunk be:

 

Halászlé készítése

Karácsonyi receptek - Halászlé

Az igazi halászlé többféle halból készül. Tengeri hal egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.

 

Hozzávalók:

30 dkg halat számítsunk személyenként, vegyesen ponty, harcsa, kecsege

1 közepes paradicsom

2-3 db hegyes-csípős paprika

3 ek. pirospaprika

1 kg halra 1 fej hagymát számoljunk + 1 fej hagyma

só, bors

3 ek. olaj

 

Elkészítés

  • A halat készítsük elő, tisztítsuk meg, vágjuk el. A ponty fejét és a farokrészt válasszuk le.
  • A hagymákat tisztítsuk meg a zöldségeket mossuk meg.
  • A halat szeleteljük fel, majd sózzuk. Egy órára tegyük félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
  • Készítsük el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a parikát és a paradicsomot bő lében tegyük fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
  • Ebből az alapléből vegyük ki a haldarabokat, a csontokat távolítsuk el, majd passzírozzuk át. Ezt a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
  • 1 fej hagymát vágjunk össze. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az olajat/zsírt, tegyük bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát öntsük fel vízzel és az alaplével. Fűszerezzük és forraljuk össze.
  • Ha az alaplét összeforraltuk, tegyük bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
  • Forrón tálaljuk.

 

Azt tudta, hogy mennyi fajta halászlé létezik?

  • Bajai halászlé
  • Balatoni halászlé
  • Dunai halászlé
  • Szegedi halászlé
  • Tiszai halászlé
  • Szekszárdi
  • Mohácsi
  • és magyaros halászlé és még sorolhatnánk... Mindegyiknek megvan a sajátos összetevője, speciális elékészítési módja.
     


Tengeri halfilé rántva

Karácsonyi ételek - Rántott halfilé

 

Hozzávalók

  • személyenként 15-20 dkg tengeri halfilé
  • A panírozáshoz: liszt, tojás, morzsa
  • só, bors
  • citrom
  • napraforgó olaj

 

Elkészítés:

  • A tengeri halfilét olvasszuk ki, facsarjunk rá a citromlevet, tegyük be a hűtőbe.
  • Készítsük ki, külön-külön tálakba a panírozáshoz a lisztet, tojást és a morzsát. A tojást sózzuk.
  • Hevítsük fel az olajat.
  • Panírozás előtt a halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg lisztben, tojásban, majd a morzsában.
  • Süssük ki a halszeleteket.
  • Tálalhatjuk krumplipürével, majonézes krumplisalátával, hasábburgonyával vagy majonézes kukoricával is.

 

Villámgyors, szaftos mákos guba recept

Villámgyors, szaftos mákos guba

Hozzávalók

  • 4 db kifli
  • 4 egész tojás
  • 6 ek. cukor
  • 1. cs vaníliás cukor
  • 6 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1-1 citrom és narancs reszelt héja
  • 100 g darált mák

 

Elkészítés

  • A kifliket karikázzuk fel.
  • A tojásokat üssük fel egy nagyobb tálba, tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejet. Kézi habverővel keverjük össze.
  • Adjuk hozzá az olvasztott vajat. Tegyük bele a citrom és a narancs reszelt héját. Végül forgassuk bele a kifli karikákat.
  • Egy nagy hőálló edényt vajazzunk ki, sorakoztassuk bele a kifli karikákat, szórjuk meg a darált mákkal. Locsoljuk meg olvasztott vajjal ill. dobjunk rá még vajdarabkákat.
  • Toljuk a 180 fokos sütőbe és süssük 20 percig.