Hirdetés

Mit süssünk, főzzünk szentestére? December 24-i ételreceptek: Egyszerű halételek és villámgyors mákos guba recept

Mit süssünk, főzzünk szentestére? December 24-i ételreceptek: Egyszerű halételek és villámgyors mákos guba recept

2018.12.20. 17:27

Ha elkészíteni nem is tudjuk Ön helyett, de egy-két hasznos ötlettel segítünk.

Hirdetés

Karácsonyi menü - Mi legyen a karácsonyi menü? Hagyományos karácsonyi ételreceptek: Halászlé, rántott hal, mákos guba recept

Mi legyen szenteste a menü?

December 24-e
Egy-két évszázada még, ez a nap karácsony böjtje volt, illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak.

A karácsonyi ételekhez babonák is kapcsolódtak, ezért is fogyasztottak sok, kis apró szemből álló, pl. mák, borsó vagy babból készült étkeket, mert ezek bőséget jelképezték. 

Ha tartani akarjuk a hagyományokat, ennek megfelelően 24-én, szenteste, készítsünk halászlét, rántott vagy sült halat rizzsel, zöldségkörettel vagy töltött káposztát.

Most egy alap halászlé receptet mutatunk be:

Halászlé készítése

Karácsonyi receptek - Halászlé

Az igazi halászlé többféle halból készül. Tengeri hal egyáltalán nem való a magyaros halászlébe.

Hozzávalók:

30 dkg halat számítsunk személyenként, vegyesen ponty, harcsa, kecsege

1 közepes paradicsom

2-3 db hegyes-csípős paprika

3 ek. pirospaprika

1 kg halra 1 fej hagymát számoljunk + 1 fej hagyma

só, bors

3 ek. olaj

Elkészítés

  • A halat készítsük elő, tisztítsuk meg, vágjuk el. A ponty fejét és a farokrészt válasszuk le.
  • A hagymákat tisztítsuk meg a zöldségeket mossuk meg.
  • A halat szeleteljük fel, majd sózzuk. Egy órára tegyük félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
  • Készítsük el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a parikát és a paradicsomot bő lében tegyük fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
  • Ebből az alapléből vegyük ki a haldarabokat, a csontokat távolítsuk el, majd passzírozzuk át. Ezt a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
  • 1 fej hagymát vágjunk össze. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az olajat/zsírt, tegyük bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát öntsük fel vízzel és az alaplével. Fűszerezzük és forraljuk össze.
  • Ha az alaplét összeforraltuk, tegyük bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
  • Forrón tálaljuk.

Tengeri halfilé rántva >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.